«Βομβαρδίζει» με νομοσχέδια το ΥΠΠΟ: Στη διαβούλευση σ/ν για σινεμά και οπτικοακουστικό τομέα

«Βομβαρδίζει» με νομοσχέδια το ΥΠΠΟ: Στη διαβούλευση σ/ν για σινεμά και οπτικοακουστικό τομέα
AP Photo/Petros Giannakouris

Σήμερα ανέβηκε στη διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για την δημιουργία νέου φορέα που ενοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με το ΕΚΟΜΕ.

Μόλις, χθες Πέμπτη, έληξε η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για την ανάδειξη και προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, και σήμερα, Παρασκευή ανέβηκε στη διαβούλευση (και θα παραμείνει έως τις 28 Μαρτίου) το σχέδιο νόμου που δημιουργεί έναν νέο φορέα, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και έχει τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις σύγχρονου πολιτισμού».

Ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν θα αποσυρθεί το άρθρο 12 του νομοσχεδίου για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που προβλέπει ποσόστωση 70% ελληνόφωνων τραγουδιών ή ορχηστρικής μουσικής απόδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού στις οπτικοακουστικές παραγωγές και στις κινηματογραφικές ταινίες, αλλά η Υπουργός Πολιτισμού βιάζεται να ρίξει κι άλλη νομοθετική «βόμβα». Τα αρμόδια κινηματογραφικά σωματεία έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό το καμπανάκι του κινδύνου για το ΕΚΟΜΕ που έχει μείνει με άδεια ταμεία ενώ πλέον προκαλεί μεγάλη ανησυχία το μέλλον και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, πίσω από την γραφή και το περιεχόμενο του νέου σχεδίου νόμου βρίσκεται ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος θα αναλάβει τον νέο φορέα.

Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις για το Φεστιβάλ Αθηνών και το Ακροπόλ, ενώ συστήνεται ένα νέο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού». 

Διαβάστε επίσης: Λεωνίδας Χριστόπουλος: Ο «φεουδάρχης» του ΕΚΟΜΕ βιάζεται να μετακομίσει

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter