Βόμβες

Βόμβες

Το παραμύθι της κυβέρνησης Μητσοτάκη για εκρηκτική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει από πολλού αποκαλυφθεί. Συνεχίζει όμως να το επικαλείται αποκρύπτοντας την πραγματική εικόνα της η οποία με τις δικές της πολιτικές έχει φτάσει στα όρια της ύφεσης.

Είναι ενδεικτική η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ που κάνει λόγο για ψαλίδι στην ανάπτυξη και προβλέπει εκτίναξη του μέσου πληθωρισμού της χρονιάς σε πενταπλάσια επίπεδα από ό,τι προέβλεπε τον Απρίλιο.

Ταυτόχρονα η Κομισιόν χαμηλώνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη ενώ κάνει λόγο για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Με αυτά τα δεδομένα, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών θα συνεχιστεί, η διαθεσιμότητα νέων θέσεων εργασίας θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο ενώ οι αυστηρότερες συνθήκες δανεισμού θα μειώνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή οικονομία δεν διάγει και τις καλύτερες της ημέρες, με το ευρώ να είναι στο 1:1 με το δολάριο, με τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη να είναι όλο και χαμηλότερες ενώ ο πληθωρισμός χτυπάει επίπεδα ρεκόρ και οι προοπτικές να είναι ακόμη δυσμενέστερες με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τους δείκτες της πανδημίας να είναι και πάλι στο κόκκινο.

Με την ελληνική οικονομία να είναι μονοθεματική, προσδοκώντας την επιβίωσή της μόνο από τον τουρισμό, ο οποίος όμως αναπτύσσεται όχι ανεξέλεγκτα αλλά άναρχα χωρίς οποιοδήποτε κυβερνητικό σχέδιο σε περιοχές χωρίς υποδομές που δεν μπορούν να δεχτούν τον όγκο των τουριστών που τις κατακλύζουν, το οικονομικό μοντέλο διαχείρισής της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τη στέλνει ολοταχώς στη βαθιά ύφεση.

Τις επιπτώσεις της θα αισθανθούν τα ελληνικά νοικοκυριά τον προσεχή χειμώνα που αναμένεται να είναι πολύ χειρότερος από τους μνημονιακούς των αρχών της δεκαετίας του 2010.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter