Βόρεια Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν καθ’ οδόν προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις εκλογές

Βόρεια Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν καθ’ οδόν προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις εκλογές

Το αριστερό κόμμα μετά την καταμέτρηση της πρώτης προτίμησης των ψηφοφόρων ήρθε πανηγυρικά πρώτο καθώς συγκέντρωσε το 29% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, γεγονός πρωτοφανές για στην ιστορία της χώρας. Δεύτερο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα Ενωτιστών (DUP), με 21,3%, ενώ το Κόμμα Συμμαχίας της Βόρειας Ιρλανδίας (ΑΡΝΙ) έρχεται τρίτο με 13,5%. Με 47 από τις 90 έδρες της Συνέλευσης να έχουν ήδη ανακοινωθεί, το Sinn Féin κερδίζει τις 18 από αυτές, το DUP ακολουθεί με 12 και το Κόμμα Συμμαχίας με 8 έδρες.

Το Sinn Féin έλαβε 250.388 πρώτες προτιμήσεις, περισσότερες από τις 224.245 στις εκλογές του 2017. Η πρώτη ψήφος προτίμησης του DUP μειώθηκε κατά περίπου 41.000 σε 184.002. Το Κόμμα Συμμαχίας αύξησε την πρώτη του ψήφο προτίμησης κατά περίπου 44.000 σε 116.681.
Η καταμέτρηση έχει διακοπεί και στα τρία κέντρα καταμέτρησης με μόλις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες να έχουν ολοκληρωθεί.
Η αντιπρόεδρος του Sinn Féin Μισέλ Ο’Νιλ, ο αρχηγός του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον και η επικεφαλής του Κόμματος Συμμαχίας Ναόμι Λονγκ έχουν ήδη εκλεγεί.
Ένα βήμα για την ιρλανδική ενότητα
Ένα αναμενόμενο μποϊκοτάζ από το DUP θα μπορούσε να καθυστερήσει και πιθανότατα να εκτροχιάσει τον σχηματισμό μιας νέας εκτελεστικής εξουσίας, εκτός εάν η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας με την ΕΕ, όπως απαιτεί το DUP. Αυτό θα έθετε ένα ερωτηματικό σχετικά με το αν μπορεί να γίνει η Ο’Νιλ πρωθυπουργός, αλλά δεν θα άλλαζε τον βαθύ ψυχολογικό αντίκτυπο μιας νίκης του Sinn Féin.
«Αυτή η χώρα οργανώθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα για να διασφαλίσει ότι μια Μισέλ Ο’Νιλ δεν θα καταλάμβανε ποτέ τη θέση του πρωθυπουργού, επομένως είναι μια εξαιρετική στιγμή για την ισότητα», δήλωσε η ηγέτης του Sinn Féin, Μαίρη Λου Μακντόναλντ, ανάμεσα σε εκστατικούς υποστηρικτές στο Μπέλφαστ το βράδυ της Παρασκευής .
Το αποτέλεσμα είναι πρωτοφανές δεδομένου ότι η Βόρεια Ιρλανδία είναι μια χώρα που δημιουργήθηκε με βάση μια ενωτιστική πλειοψηφία, εκτιμούν εκλογικοί αναλυτές με εξειδίκευση στην περιοχή. Ένα κόμμα που δεν θέλει να υπάρχει η Βόρεια Ιρλανδία και αρνείται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον όρο «Βόρεια Ιρλανδία» αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο στη βορειοϊρλανδική Συνέλευση. Αυτό το γεγονός από μόνο του ίσως δεν φτάνει για να προκαλέσει μια αλλαγή στο καθεστώς των συνόρων μεταξύ των δύο Ιρλανδιών (sic), αλλά είναι ένα σταδιακό βήμα στον μακρύ δρόμο προς την ιρλανδική ενότητα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter