Βόρεια Κορέα: Οι ευάλωτοι κινδυνεύουν από την πείνα, λέει ο ΟΗΕ

Βόρεια Κορέα: Οι ευάλωτοι κινδυνεύουν από την πείνα, λέει ο ΟΗΕ
Farmers transplant rice at the Namsa Co-op Farm of Rangnang District in Pyongyang, North Korea on Tuesday, May 25, 2021. (AP Photo/Cha Song Ho)

Ευάλωτα παιδιά και ηλικιωμένοι στη Βόρεια Κορέα κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν, δήλωσε ειδικός του ΟΗΕ. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, Τόμας Οχέα Κιντάνα, κατηγόρησε τις διεθνείς κυρώσεις και τον αποκλεισμό λόγω κορονοϊού για την επιδείνωση στις ελλείψεις τροφίμων. Ως αποτέλεσμα, οι Βορειοκορεάτες αγωνίζονται καθημερινά να «ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή», δήλωσε ο Κιντάνα. Ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις – που επιβλήθηκαν λόγω των πυρηνικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας – για να αποφευχθεί μια κρίση.

Η Βόρεια Κορέα θεωρείται ότι βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Έκλεισε τα σύνορά της για να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19. Ως αποτέλεσμα, το εμπόριο με την Κίνα έχει πέσει κατακόρυφα. Η Βόρεια Κορέα βασίζεται στην Κίνα για τρόφιμα, λιπάσματα και καύσιμα.

Αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχτηκε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «ζοφερή κατάσταση», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Υπήρξαν αναφορές ότι οι τιμές των τροφίμων είχαν αυξηθεί, με το NK News να αναφέρει τον Ιούνιο ότι ένα κιλό μπανάνας κοστίζει 45 δολάρια (38,8 ευρώ).

Στην τελευταία έκθεσή του, ο Κιντάνα είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων και να επιτρέψει «ανθρωπιστική και σωτήρια βοήθεια». Οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πρόθυμες να συνομιλήσουν με τη Βόρεια Κορέα, αλλά απαίτησαν από την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα προτού χαλαρώσουν οι κυρώσεις. Μέχρι στιγμής η Βόρεια Κορέα αρνείται.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Κιμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την πυροδότηση των εντάσεων, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχίσει την ανάπτυξη όπλων για αυτοάμυνα.

Παρά την δεινή οικονομική θέση της, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αυξάνει την δυναμικότητά της σε πυραύλους και όπλα. Έχει δοκιμάσει πρόσφατα αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι νέοι υπερηχητικοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter