Βόρεια της Κύπρου στέλνει ο Ερντογάν το τουρκικό γεωτρύπανο εν μέσω φιέστας

Βόρεια της Κύπρου στέλνει ο Ερντογάν το τουρκικό γεωτρύπανο εν μέσω φιέστας

Eν μέσω φιέστας στο λιμάνι της Μερσίνας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθεώρησε την Τρίτη το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο που ετοιμάζεται να αποπλεύσει για Ανατολική Μεσόγειο, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το πλοίο θα κατευθυνθεί στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, 55 χιλιόμετρα από την ακτή του Γαζή Πασά, περιοχή που βρίσκεται βόρεια της Κύπρου.

«Θα στείλουμε το Αμπτουλχαμίντ Χαν στη Γαλάζια Πατρίδα στη Μεσόγειο. Η πρώτη περιοχή που θα βρεθεί είναι στον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Θα στείλουμε το πλοίο στο Yorukler-1, το οποίο απέχει 55 χιλιόμετρα από την ακτή του Γαζή Πασά», είπε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε εν μέσω εκατοντάδων παρευρισκόμενων και σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση: «Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίτ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Ούτε οι μαριονέτες ούτε αυτοί που τραβούν τα νήματά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Είχε προηγηθεί αινιγματική παρέμβαση του Τούρκου προέδρου από το Twitter:

Yπενθυμίζεται πως η πορεία που θα ακολουθήσει το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα κρίνει τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς υπάρχουν αρκετές πιθανότητες το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί και προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Της φιέστας Ερντογάν είχε προηγηθεί παρέμβαση του υπουργού Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για «παρενόχληση των δικαιωμάτων της Τουρκίας από την ελληνική πλευρά», κατηγορώντας την Αθήνα ότι «ασχολείται συνεχώς με την Άγκυρα για να καλύψει τις αδυναμίες της».

Αμέσως μετά την ομιλία Ερντογάν εκδόθηκε και η τουρκική navtex για την πορεία του γεωτρύπανου.

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YORUKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N – 031 54.26 E
36 05.88 N – 031 54.23 E
36 05.90 N – 031 56.70 E
36 03.90 N – 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

Πηγή: Ahval, Euronews

Διαβάστε επίσης:

Ακάρ: «Συνοδεύει» με προκλήσεις την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου – Τι είπε για Καστελόριζο και Θράκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter