Η αίτηση που απέσυρε μετά την καταγγελία για το ιδιωτικό δάσος Αγόριανης η κόρη του Αθ. Μπούρα και οι εκτάσεις άνω των 1.000 στρεμμάτων που δήλωνε μέχρι το 2023 στο ιδιωτικό δάσος Σελίου.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 κοινοποιείται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, στον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόριο Βάρρα, αλλά και στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη μια ανώνυμη καταγγελία με τίτλο «Χρυσαφένιοι βοσκότοποι και ο νόμος της… σιωπής». Στην επίμαχη καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» ανθρώπων και Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που μέσω «πλασματικών» ενοικιαστηρίων σε εκτάσεις που δεν υπήρχε «ξεκάθαρο» ιδιοκτησιακό καθεστώς δήλωναν εκατοντάδες στρέμματα γης ως βοσκοτόπια, με στόχο να καρπωθούν ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα από τις επιδοτήσεις που έδινε ο αμαρτωλός ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η εν λόγω καταγγελία στάθηκε η αφορμή για να ερευνηθεί η υπόθεση, η οποία έφτασε στο ακροατήριο με την άσκηση ποινικών διώξεων για απάτη σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών και η Ελληνίδα εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέας Χαρίκλεια Θάνου εισηγήθηκε την ενοχή δεκατριών προσώπων για τα αδικήματα –κατά περίπτωση– της απάτης και συνέργειας στην απάτη καθώς και για πλαστογραφία. Ολες οι πράξεις τους είναι τελεσθείσες κατ’ εξακολούθηση, ενώ εκκρεμεί και το κακούργημα της πλαστογραφίας σε βάρος μιας εκ των κατηγορουμένων, δικογραφία που έχει διαχωριστεί.
Τι φέρεται να έπρατταν με λίγα λόγια οι κατηγορούμενοι προκειμένου να λάβουν τις επιδοτήσεις;
Το ιδιωτικό δάσος Αγόριανης έχει έκταση 54.000 στρέμματα και αναγνωρίστηκε ως ιδιωτικό συνιδιόκτητο υπέρ των κατοίκων της Αγόριανης εξ αδιαιρέτου. Το «σύστημα» δήλωνε στον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεις σε ένα εξ αδιαιρέτου κτήμα χωρίς τη συναίνεση των συνιδιοκτητών.
Κατά την ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας της εισαγγελέα δεν έλειπαν και οι ευθύνες του ΟΠΕΚΕΠΕ, στελέχη του οποίου –αν και θα έπρεπε– δεν ήταν στο εδώλιο.
Από το κάδρο όμως έλειπε η Πηνελόπη Μπούρα, κόρη του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Μπούρα. Το όνομά της, παρότι υπήρχε στην αρχική, ανώνυμη καταγγελία, δεν συμπεριλήφθηκε στην εξέλιξη της έρευνας.
Στην καταγγελία η Π. Μπούρα φαίνεται ότι είχε κάνει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) το 2020 και είχε δηλώσει έκταση 1.081 στρεμμάτων βοσκοτόπων, τα οποία απαρτίζονταν από 510 στρέμματα στο ιδιωτικό δάσος της Αγόριανης και 571 στρέμματα στον νομό Ευβοίας.

«Πείστηκε να την αποσύρει»
Σύμφωνα με έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που φέρει την ένδειξη «εμπιστευτικό», φαίνεται ότι η καταγγελλόμενη –κόρη του αντιπροέδρου της Βουλής– «υπέβαλε για πρώτη φορά ΕΑΕ το 2020 δηλώνοντας βοσκότοπο σε καλή κατάσταση, η οποία ανακλήθηκε με υπεύθυνη δήλωσή της στις 18.9.20», εννιά μέρες δηλαδή μετά την ανώνυμη καταγγελία.
Πηγή με γνώση της υπόθεσης ανέφερε στο Documento ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ της ανώνυμης καταγγελίας και της υπεύθυνης δήλωσης–ανάκλησης της Π. Μπούρα ο βουλευτής της ΝΔ Αθ. Μπούρας είχε κληθεί από τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Βάρρα, ο οποίος «τον επέπληξε σε έντονο ύφος και πείστηκε να αποσύρει την αίτηση, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι ήταν ένα λάθος της στιγμής».
Οπως φαίνεται η κόρη του βουλευτή της ΝΔ «μετέφερε» τις εκτάσεις την επόμενη χρονιά που έκανε εκ νέου αίτηση ΕΑΕ. Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento προκύπτει ότι οι βοσκότοποι της «οικογένειας» Μπούρα, εν μέρει, «μετεγκαταστάθηκαν» από το δάσος της Αγόριανης στο δάσος του Σελίου, στην περιφέρεια Ημαθίας. Συγκεκριμένα στην ΕΑΕ που έκανε το 2021 η Π. Μπούρα δήλωσε συνολικά 1.586,4 στρέμματα στην Ημαθία και την Εύβοια. Τα 1.015,4 στρέμματα του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Διαχείρισης Δάσους Σελίου και τα 571 στρέμματα είναι αυτά που είχε δηλώσει το 2020 στον νομό Ευβοίας.
Για τα παραπάνω βοσκοτόπια παίρνει βασική ενίσχυση, δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα παρουσιαζόμενη ως νέα αγρότισσα και ενίσχυση για «Γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον», το γνωστό «πρασίνισμα». Συνολικά κατάφερε να λάβει ενίσχυση περίπου 25.000 ευρώ.
Τον επόμενο χρόνο με τις ίδιες εκτάσεις, τις οποίες είχε «κατοχυρώσει» με ιδιωτικά συμφωνητικά που είχε συνάψει με τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Διαχείρισης Δάσους Σελίου, κατάφερε και «καρπώθηκε ξανά» ευρωπαϊκό χρήμα. Τα εν λόγω «ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης/ενοικιαστήριο» έχουν ημερομηνία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025.
Το οξύμωρο είναι ότι από το 2023 και εντεύθεν δεν επανέλαβε την ΕΑΕ της. Πηγές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ισχυρίζονται ότι το 2024 «μεταβίβασε» τα δικαιώματά της σε επτά άλλα πρόσωπα. Η μεταβίβαση δικαιωμάτων, αναφέρουν, επί της ουσίας είναι «πώληση» των δικαιωμάτων.
Πάντως ο ασφαλισμένος στον ΟΓΑ σύζυγος της κ. Μπούρα Σπύρος Ναστόπουλος υποστήριξε στο Documento:
«Το 2023 σταματήσαμε να δηλώνουμε την έκταση γιατί θα έπρεπε να δηλώνουμε έξτρα ζώα, τα οποία δεν είχαμε στην κατοχή μας. Επειδή άλλαξε η διάταξη φυσικά σταματήσαμε να δηλώνουμε την έκταση. […] Δεν θέλαμε να κάνουμε καμία παρατυπία». Στο ερώτημα αν τα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα μεταβιβάστηκαν, ο κ. Ναστόπουλος ισχυρίστηκε απλώς ότι «χάθηκαν» από τη στιγμή που δεν έκαναν αιτήσεις.
Επισημαίνεται πως ένα από τα βασικά κομμάτια του μεγάλου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά έχει να κάνει με τις αιτήσεις ανθρώπων που ουδεμία σχέση έχουν με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και «λυμαίνονται» δικαιώματα του εθνικού αποθέματος. Από την έρευνα φαίνεται πως «δήθεν» νέοι αγρότες ή κτηνοτρόφοι κατοχύρωναν δικαιώματα, για τα οποία λάμβαναν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στη συνέχεια τα μεταβίβαζαν για να επωφεληθούν και άλλοι, σε αρκετές περιπτώσεις συγγενικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται να υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση από την εταιρεία που διαχειριζόταν τα ηλεκτρονικά αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι επιτήδειοι έκαναν αιτήσεις για εκτάσεις που θα μπορούσαν να οικειοποιηθούν, έπαιρναν την επιδότηση και την επόμενη χρονιά τις μεταβίβαζαν σε άλλα πρόσωπα, τα οποία έπαιρναν για τις ίδιες εκτάσεις το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό της επιδότησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι αιτήσεις για ένταξη στο εθνικό απόθεμα «πάταγαν» πάνω σε παρανομίες.
«Ολα καθωσπρέπει»
Το Documento επικοινώνησε με την κόρη του αντιπροέδρου της Βουλής Π. Μπούρα θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την πρώτη ανώνυμη καταγγελία στην οποία είχε συμπεριληφθεί το όνομά της, αλλά και με τη μετέπειτα πορεία των βοσκοτόπων της «οικογένειας». Μας ανέφερε:
«Αυτή η καταγγελία είναι του 2020. Δεν έχω καμία εμπλοκή, τώρα γιατί αναφέρεται το όνομά μου δεν ξέρω, μπορεί να είναι συκοφαντία, πάντως αυτό δεν ισχύει».
Στο ερώτημα τι έγινε και ανακάλεσε την αίτηση που είχε κάνει, υποστήριξε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν έχω καμία εμπλοκή με αυτό και θα ήταν άδικο να εμπλακώ» και συμπλήρωσε πως «ό,τι έχει γίνει γίνεται στα πλαίσια της νομιμότητας και όλα καθωσπρέπει». Σε άλλο σημείο τόνισε πως «αυτά τα θέματα τα χειρίζεται ο άντρας μου, ο οποίος είναι κατά κύριο και αποκλειστικό επάγγελμα αγρότης-κτηνοτρόφος».
«Τότε δεν ήταν νόμιμο»
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Βουλής ο Αθ. Μπούρας τόνισε στο Documento: «Ο σύζυγος της κόρης μου δεν είναι μεγαλογιατρός του Κολωνακίου, είναι –και το ’χω τιμητικό– καθαρά αγροτοκτηνοτρόφος… Εχουν πρόβατα, είναι κατά κύριο επάγγελμα, ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Υπήρξε ένα ενδιαφέρον τότε… και το ενδιαφέρον εκείνο δεν ήταν νόμιμο και απεσύρθη, δεν υπήρξε ποτέ προέκταση στο θέμα εκείνο και γι’ αυτό διεψεύσθη τότε, δεν προχώρησε τίποτα». Ο Αθ. Μπούρας αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του σχετικά με την υπόθεση, όπως την «επίσκεψη» στο γραφείο του τότε προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Βάρρα.
Οσον αφορά τις δηλώσεις που έγιναν τα επόμενα έτη από την κόρη του δήλωσε άγνοια.
Υποστήριξε ότι ο κατεξοχήν αρμόδιος για να ρωτήσουμε σχετικά ήταν ο γαμπρός του.
Από την πλευρά του ο Σπ. Ναστόπουλος ανέφερε ότι ο πεθερός του δεν είχε λάβει καμία γνώση σχετικά με τις δηλώσεις ΕΑΕ που έκανε ο ίδιος διά μέσω της συζύγου του. Ενώ ανέφερε πως «όντως είχε γίνει μια αίτηση, η οποία απεσύρθη εμπρόθεσμα και μέσα στα πλαίσια μόλις καταλάβαμε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν ήταν καθαρό. Ενώ είχαμε έρθει σε επαφή με έναν κύριο για το αγρόκτημα εκεί το οποίο ανήκε σε κάποιον συνεταιρισμό, μόλις είδα ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι αυτό που πρέπει και δεν είναι καθαρό, αποσύραμε την αίτηση».
Για τις εκτάσεις στο ιδιωτικό δάσος Σελίου, όπου είχε μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών νοικιάσει η Π. Μπούρα, ο σύζυγός της δήλωσε πως «είναι το ίδιο καθεστώς (σ.σ.: με το ιδιωτικό δάσος Αγόριανης), αλλά είναι συνεταιρισμός τον οποίο ήλεγξα. Το δάσος στο Σέλι, όντως είναι ιδιωτικό, αλλά έγιναν όλες οι διαδικασίες.
Ελέγχθηκε το καταστατικό του αν έχει και ποιος έχει δικαίωμα να εκμισθώσει. Το ψάξαμε και βρήκαμε την έκταση η οποία πληρούσε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις». Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η εν λόγω έκταση έχει ελεγχθεί από διοικητικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ τέσσερις φορές, «υπήρχε και σύμφωνη γνώμη από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Γεωργίας, οπότε τα πράγματα είναι βάσει διατάξεων και νομοθεσίας».
Οι καταγγελίες που έκαψαν το «σύστημα»
Την «ανώνυμη» πρώτη καταγγελία που ήταν το έναυσμα για έρευνα τότε και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επί προεδρίας Βάρρα ήρθε λίγες μέρες μόνο μετά και επιβεβαίωσε ο Δημήτρης Μπίκας, ένας εκ των συνιδιοκτητών του ιδιωτικού δάσους της Αγόριανης. Σε καταγγελία με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2020 αναφέρει ότι «εντός του εξ αδιαιρέτου αυτού ιδιωτικού δάσους έχουν δηλωθεί στον ΟΣΔΕ χωρίς τη συναίνεσή μου εκτάσεις (βοσκότοποι) για να τύχουν οικονομικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τόσο σε παρελθόντα έτη όσο και το 2020».
Στην ανώνυμη καταγγελία που είχε προηγηθεί ο καταγγέλλων είχε αναφέρει πως «κατέχοντας αγροτική εκμετάλλευση» με τον γιο του επισκέφτηκε το κέντρο υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ της Α.Β. στον Δομοκό. Κάποιοι «υποτιθέμενοι» αγρότες δήλωναν εκτάσεις στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με εικονικά μισθωτήρια αξίας 0,20 έως 0,50 λεπτά ευρώ το στρέμμα, «με σκοπό να εισπράξουν και να κατοχυρώσουν μέρος των οικονομικών ενισχύσεων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ». Ενώ συνέχιζε αναφέροντας σε άλλο σημείο της καταγγελίας ότι «με χαλκευμένα παραστατικά, υπογεγραμμένα από δήθεν κατόχους ιδιόκτητων εκτάσεων, δήλωσαν και δηλώνουν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έκταση χιλιάδες στρέμματα ως βοσκότοπο σε εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτήτες εκτάσεις στο ιδιωτικό δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) καθώς και σε εκτάσεις Δημόσιες Διακατεχόμενες της Τ.Κ. Μακρυρράχης».
«Ανθρωποι επιτήδειοι κατάφεραν να κάνουν συμβόλαια στο όνομά τους τεράστιες εκτάσεις από το ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης αλλά και ορεινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις που σήμερα τις δηλώνουν οι ίδιοι ή τις νοικιάζουν σε τρίτους και αποκομίζουν τεράστια ποσά από κοινοτικές ενισχύσεις» γράφει ο καταγγέλλων και συνεχίζει αναφέροντας ότι το μόνο εμπόδιο που υπήρχε ήταν το γεγονός πως οι εκτάσεις αυτές ήταν εξ αδιαιρέτου, «αλλά και αυτό το εμπόδιο το ξεπερνούν αφού οι “πρόθυμοι” υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκούν κανέναν έλεγχο με το αζημίωτο».
Διαβάστε επίσης
ΕΕ – Μεξικό επικρίνουν τον προτεινόμενο δασμό 30% του Τραμπ που εκτόξευσε νέες απειλές
Μητσοτάκης: Ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κρεσέντο – «Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»
Τραμπ: Δασμοί 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από τον Αύγουστο
ΟΑΣ Πρέβεζας: Με κυβερνητική κάλυψη το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΠΕ – Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι
Βοσκοτόπια μέχρι και στις… κορφές της Βουλής – Την Κυριακή στο Documento