Σκάνδαλο Novartis: Βούλευμα-σοκ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σκάνδαλο Novartis: Βούλευμα-σοκ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Ανάμεσα στα πολλά συγκλονιστικά στοιχεία που απορρέουν από το βούλευμα του δικαστικού Σύμβουλίου του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το οποίο απαλλάσσονται από όλες τις ανυπόστατες κατηγορίες που τους βάραιναν ο Κώστας Βαξεβάνης, καθώς και οι άλλοι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, βρίσκεται και μια ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο επιλογής των τριών προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι μάρτυρες, τους οποίους στελέχη της κυβέρνησης κατηγορούσαν ως «κουκουλοφόρους» και «ψευδομάρτυρες», ήταν προστατευόμενοι και στις ΗΠΑ και στη συνέχεια κλήθηκαν και από την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη καθώς μέσω της δικαστικής συνδρομής οι δικαστές ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες που είχαν δώσει στις αμερικανικές αρχές υπό καθεστώς προστασίας. Ο τρίτος εξ’ αυτών, προσήλθε στις ελληνικές αρχές αυτοβούλως.

Μάλιστα, το βούλευμα χαρακτηρίζει τους μάρτυρες «ουσιώδεις» λόγω των θέσεων, αλλά και του υλικού που κατείχαν, εφόσον οι δύο ήταν στελέχη της Novartis Hellas, ενώ ο τρίτος, που κατέθεσε αυτοβούλως στις ελληνικές αρχές, ήταν στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το βούλευμα, «κατά τη διερεύνηση της ανωτέρω υπόθεσης και μετά από αξιολόγηση στοιχείων με βάση και την
ανταλλαγή εγγράφων στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής με τις αρχές των Η.Π.Α, προέκυψαν, κατά τις εκτιμήσεις των εισαγγελέων διαφθοράς, τρεις ουσιώδεις μάρτυρες, οι οποίοι θα συνέβαλλαν με τα στοιχεία και το υλικό που κατείχαν στην αποκάλυψη των ως άνω αξιοποίνων πράξεων».

Σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες αναφέρονται τα εξής στο βούλευμα: «Ο ένας εξ αυτών, που έλαβε, όπως αναφέρεται παρακάτω, την κωδική ονομασία «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Ιωάννης» προσήλθε αυτοβούλως στην Εισαγγελία Διαφθοράς και ζήτησε να καταθέσει. […] Τα στοιχεία των άλλων δύο οι εισαγγελείς πληροφορήθηκαν από έγγραφο με αριθμό παρακολούθησης […] του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ηνωμένων Πολιτειών […]. Στη συνέχεια οι εισαγγελείς, με βάση τα παραπάνω στοιχεία, επικοινώνησαν και με τους άλλους δύο μάρτυρες, οι οποίοι δέχθηκαν να καταθέσουν […].

Παράλληλα, το βούλευμα εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο δόθηκε το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ σχετικά με τον κρίσιμο χαρακτηρισμό περί «ουσιωδών» μαρτύρων, τονίζεται ότι «κρίθηκε ότι γνώριζαν και από δική τους αντίληψη ουσιώδη πράγματα για τις διερευνώμενες πράξεις και πρόσωπα, ως εκ της θέσης που κατείχαν -[σημαντικά στελέχη της ΝΟ7ΑΚΤΙ8 ΗΕΙΙΑ8 οι δύο και στέλεχος του Υπουργείου ο τρίτος κατά τον κρίσιμο χρόνο].

Φυσικά, ο τρίτος μάρτυρας που προσήλθε αυτοβούλως στις ελληνικές αρχές με την κωδική ονομασία Γιάννης Αναστασίου τελικά έχασε το καθεστώς προστασίας του όταν κατέστη κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση, με βάση τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων, ενώ συνελήφθη όταν προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα. Πρόκειται για τον ίδιο που αργότερα μετατράπηκε και σε μάρτυρα κατηγορίας κατά του Κώστα Βαξεβάνη προσκομίζοντας «πετσοκομμένα» μηνύματα και απευθύνοντας ανυπόστατες κατηγορίες με σκοπό να τον οδηγήσει στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Κουκουλοφόροι» οι ουσιώδεις μάρτυρες για Γεωργιάδη – Λοβέρδο

Το απόσπασμα του βουλεύματος που αποκαλύπτουμε παραπάνω αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στις συκοφαντικές αναφορές πολιτικών όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος που επαναλάμβαναν σχεδόν μονότονα ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν κουκουλοφόροι συκοφάντες, των οποίων τις κουκούλες θα τις έβγαζαν οι ίδιοι.

«Αυτοί οι άνθρωποι που φαντάστηκαν ότι, επειδή θα φορέσουν μια κουκούλα, μπορούν να ρίξουν σκιές και λάσπη στην πολιτική διαδρομή μου διέπραξαν λάθος», είχε δηλώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος το 2018. «Αυτή την κουκούλα, πίσω από την οποία κρύφτηκαν για να συκοφαντήσουν, εγώ θα τους τη βγάλω». «Σας βεβαιώ ότι όταν αποκαλυφθούν θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι», έλεγε τότε ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή: koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter