Βουλευτές ΝΔ ζητούσαν ενίσχυση των πυροσβεστών αλλά η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ

Βουλευτές ΝΔ ζητούσαν ενίσχυση των πυροσβεστών αλλά η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ

Τρεις βουλευτές της ΝΔ από ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα Ερωτήσεις στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης, ζητώντας ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο ένας εξ αυτών, Βασίλειος Υψηλάντης, αιτήθηκε την πρόσληψη ΟΛΩΝ (έτσι το σημειώνει) των εποχικών πυροσβεστών για να καλυφθούν τα «4.000 οργανικά κενά». Αντ΄αυτού, ο Τάκης Θεοδωρικάκος έστειλε ΜΑΤ και «Αύρα» στους «ήρωες του καλοκαιριού» για να καταστείλει την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επιλογή που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό ενός εποχικού πυροσβέστη και ενός φωτορεπόρτερ.

Την περασμένη Πέμπτη ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατέθεσε Ερώτηση στους Τ. Θεοδωρικάκο και Χρήστο Στυλιανίδη με θέμα: «Ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος». «Ο φετινός Αύγουστος έχει μείνει βαθιά χαραγμένος στη συλλογή μνήμη μας, μιας και οι εικόνες από τις πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας μας προκάλεσαν μια πρωτοφανή για τη χώρα οικολογική καταστροφή» σημειώνει ο βουλευτής Β΄3 Νοτίου Τομέα Αθηνών και προσθέτει πως τόσο τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όσο και αυτά του EFFIS (European Forest Fire Information System) που αναφέρονται σε περίπου 1 εκατ. καμμένα στρέμματα, μαρτυρούν ότι έφτασε η ώρα να αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Επισημαίνοντας την ανάγκη αποτελεσματικής πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, ο Κ. Κυρανάκης θέτει τα εξής ερωτήματα στους συναρμόδιους υπουργούς:

1. Ποιες ενέργειες έχετε προγραμματίσει σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για την ενίσχυση/στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος; Θα υπάρξει μόνιμη ενίσχυση από το εποχικό προσωπικό, το οποίο έχει εκπαιδευτεί και διαθέτει ήδη σημαντική εμπειρία ετών;

2. Ποιός είναι ο συνολικός στόχος ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό;

3. Ποιές διεθνείς καλές πρακτικές θα εφαρμοστούν στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά ενδεχόμενες πυρκαγιές;

Η Ερώτηση:

«Προσλάβετε ΟΛΟΥΣ τους εποχικούς πυροσβέστες»

Την ίδια μέρα ο Β. Υψηλάντης κατέθεσε Ερώτηση στον Χρ. Στυλιανίδη με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για άμεση αξιοποίηση του έμπειρου εποχικού προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, μετά τις φετινές καταστροφικές Πυρκαγιές».

Ο «γαλάζιος» βουλευτής Δωδεκανήσου υπογραμμίζει τη συνεισφορά και τις 14 απώλειες που μετρούν οι εποχικοί πυροσβέστες, θυμίζοντας ότι «κατά την καταστρεπτική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στα Γεράνια Όρη, όπως και πέρυσι στη λήξη της Αντιπυρικής στο φονικό σεισμό της Σάμου, οι Εποχικοί Πυροσβέστες ήταν στην πρώτη γραμμή, χωρίς να έχουν εγκριθεί οι επιπλέον ώρες τους και τα εκτός έδρας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς αλλά και στη διάσωση των συμπολιτών και του περιβάλλοντος».

Στηλιτεύει δε τα 4.000 οργανικά κενά που εντοπίζονται στο Πυροσβεστικό Σώμα, κάνοντας λόγο για «ιδιαιτέρως ασφυκτική κατάσταση» και για το μόνιμο προσωπικό, καθώς η υποστελέχωση και οι συνεχείς επιφυλακές έχουν ως αποτέλεσμα «να τους οφείλονται περισσότερες από 200 – 300 ημέρες ρεπό στον καθένα, που φθάνουν μέχρι και τις 600». Τούτων δοθέντων, ο κ. Υψηλάντης ρωτά τον υπουργό:

1. Αν σε περίπτωση προκήρυξης προσλήψεων προσωπικού θα επιτραπεί σε ΟΛΟΥΣ τους Εποχικούς Πυροσβέστες, να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν μία μόνιμη θέση στην οποία εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι χωρίς να αποτελέσει εμπόδιο η ηλικία τους.

2. Αν σε περίπτωση προκήρυξης προσλήψεων προσωπικού, οι Εποχικοί Πυροσβέστες θα προηγούνται ώστε να μην πάει χαμένη η αποκτηθείσα εμπειρία που είναι ιδιαιτέρως πολύτιμη στο επάγγελμα τους, και αν σε μια τέτοια εξέλιξη, θα γίνει με τα ηλικιακά κριτήρια με τα οποία προσλήφθηκαν.

3. Στην περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί φέτος το εποχικό προσωπικό, που έχει το κατάλληλο μέσο όρο ηλικίας (31 έτη), ως ανωτέρω, αν προτίθεστε στο άμεσο μέλλον να το πράξετε.

Η Ερώτηση:

Βουλευτής… νουθετεί υπουργό

Την ημέρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στα αιτήματα των Πυροσβεστών με «Αύρα» και κρότου λάμψης, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσε Ερώτηση στον Χρ. Στυλιανίδη με θέμα: «Απαραίτητη η αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν. Έβρου». Ο βουλευτής Έβρου με τη ΝΔ παραθέτει τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά του νομού, δίνοντας την εντύπωση ότι πρέπει να εξηγήσει τα αυταπόδεικτα σε έναν υπουργό που αγνοεί βασικές πληροφορίες.

«Ο Έβρος αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό Νομό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΑΜ-Θ) διαθέτει τρεις τοπικές λεκάνες απορροής, έχει ως φυσικό σύνορο με την Τουρκία τον μεγαλύτερο Ποταμό της Ν/Α Ευρώπης, τον Έβρο, δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές NATURA και το μοναδικό Δέλτα του Έβρου» σημειώνει και συμπληρώνει πως «τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος όλου του Νομού, η ανησυχητική αύξηση της συχνότητας των πυρκαγιών, καθώς επίσης και η ραγδαία πληθυσμιακή, ενεργειακή και οικονομική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης, αναδεικνύει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή».

Μάλιστα, ενημερώνει τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής ότι η Αλεξανδρούπολη διαθέτει:

  • Στρατηγική θέση
  • Αεροδρόμιο
  • Λιμάνι
  • Βιομηχανική περιοχή
  • Εγκαταστάσεις που υπάγονται στην Κοινοτική Οδηγία SEVESSO III
  • Σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου
  • Υπό κατασκευή Υπεράκτιο Πλωτό Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου
  • Πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων

Επίσης, ο κ. Δημοσχάκης καθιστά σαφές στον πρώην Επίτροπο της Κύπρου πως η Αλεξανδρούπολη έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνη περιοχή για την εκδήλωση πυρκαγιών, ενώ γνωστοποιεί στον κ. Στυλιανίδη ότι η πυροσβεστική υπηρεσία Αλεξανδρούπολης έχει αντιμετωπίσει τις περισσότερες δασικές πυρκαγιές από το 2000 έως το 2020. «Τα ανωτέρω δεδομένα καταδεικνύουν ότι υφίστανται πλέον συνθήκες σε όλη την Π.Ε. Έβρου οι οποίες καθιστούν απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση των υφιστάμενων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με στελεχιακό δυναμικό, μέσα & οχήματα σε όλο το Νομό!» συμπεραίνει και θέτει στον υπουργό τα εξής ερωτήματα:

1. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ενίσχυση & αναδιάρθρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν.Έβρου με γνώμονα τα ιδιαίτερα γεωγραφικά, πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής;

2. Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε τον Νομό Έβρου στις περιοχές που θα ενταχθούν στελέχη δασοκομάντος;

Η Ερώτηση:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter