Βουλευτής ΝΔ ζητά να καταργηθεί το αυτόφωρο κατά αστυνομικών

Βουλευτής ΝΔ ζητά να καταργηθεί το αυτόφωρο κατά αστυνομικών
Φωτογραφία αρχείου

Ερώτηση στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ζητώντας την προνομιακή μεταχείριση των μελών της ΕΛ.ΑΣ από τη Δικαιοσύνη.

Με αφορμή τη σύλληψη των ανδρών της ΔΙΑΣ για την εκτέλεση του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα και τις εικόνες μεταφοράς τους στον ανακριτή με χειροπέδες, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ αιτείται την εξαίρεση των αστυνομικών από τη σύλληψη για αυτόφωρα αδικήματα. Ζητά δε να ασκείται ποινική δίωξη κατά μελών της ΕΛ.ΑΣ μόνο στην περίπτωση «διενέργειας ολοκληρωμένης ΕΔΕ και όχι απλώς κατόπιν αστυνομικής προανακρίσεως ή προκαταρκτικής εξετάσεως».

Εν ολίγοις, ο κ. Βαρτζόπουλος ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να κανονικοποιήσουν την αφαίρεση ζωής και εν γένει την παραβατική συμπεριφορά μελών της ΕΛ.ΑΣ, αντιλαμβανόμενος την ισονομία ως μία υποχρέωση που δεν αφορά τον κρατικό μηχανισμό που καλείται να διασφαλίσει τη νομιμότητα. Εντύπωση προκαλεί ότι ο «γαλάζιος» βουλευτής επισημαίνει στην Ερώτησή του πως ποινική δίωξη και διενέργεια ανάκρισης κατά αστυνομικών θα πρέπει να συντελείται «εφόσον από την ΕΔΕ προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για τις συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκε το φερόμενο ως κακούργημα κατά της εκτέλεση της υπηρεσίας».

Μάλλον ο κ. Βαρτζόπουλος αγνοεί την ύπαρξη και το περιεχόμενο του πορίσματος Αλιβιζάτου, το οποίο αν και έμεινε δολίως στα συρτάρια από τον προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ήταν άκρως αποκαλυπτικό για τον χαρακτήρα συγκάλυψης των ΕΔΕ. Η επιτροπή υπό τον γνωστό συνταγματολόγο έκανε λόγο «μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, αλλά και με απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολιτών». Επιπλέον, η επιτροπή στηλίτευε ότι «ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς»

Ανασφάλεια για το Σώμα, όχι για τους πολίτες

Προκλητική είναι και η αιτιολόγηση του βουλευτή για την κατάθεση της Ερώτησης. Κατά τον κ. Βαρτζόπουλο, οι εικόνες των σιδηροδέσμιων αστυνομικών υπαλλήλων «μετά από υπηρεσιακή επιχείρηση με ανθρώπινες απώλειες» προκαλούν τα εξής:

1. Μειώνουν το κύρος των δυνάμεων αποκαταστάσεως της εννόμου τάξεως στην κοινή γνώμη, ιδίως μεταξύ των ατόμων νεαρότερων ηλικιών.

2. Ενισχύουν την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών ατόμων με αντίστοιχες διαθέσεις.

3. Δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας στο αστυνομικό Σώμα με ενδεχόμενο κίνδυνο εν τη πράξει αμβλύνσεως των επιχειρησιακών αντανακλαστικών του.

Δηλαδή, το άδειασμα των όπλων επτά αστυνομικών μετά από καταδίωξη ανήλικων Ρομά δεν δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, αλλά στους αστυνομικούς που μετά την εκτέλεση συνελήφθησαν. Ο Δ. Βαρτζόπουλος οφείλει να αποσαφηνίσει με ποιον τρόπο ενισχύεται η «εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών ατόμων με αντίστοιχες διαθέσεις» και όχι η εντύπωση πως το κράτος δικαίου γίνεται λάστιχο ανάμεσα σε άνδρες της ΔΙΑΣ που γαζώνουν «αθίγγανους» και βουλευτές της πλειοψηφίας που καταθέτουν Ερωτήσεις προς άγραν ψήφων. Ευτυχώς, ο βουλευτής αντιλαμβάνεται την ανάγκη να διευκρινίσει πως «κάθε υπηρεσιακή επιχείρηση με συνέπειες ανθρωπίνου τραυματισμού ή απώλειας θα πρέπει να αξιολογείται ενδελεχώς» Έστω κι αν αυτή η διευκρίνιση γίνεται για τα μάτια του κόσμου.

Η Ερώτηση:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter