Βουλγαρία: Εργάτες ορυχείων διαδήλωσαν ώστε να μην σταματήσει η παραγωγή λιγνίτη

Βουλγαρία: Εργάτες ορυχείων διαδήλωσαν ώστε να μην σταματήσει η παραγωγή λιγνίτη

Περίπου 1.000 ανθρακωρύχοι από το μεγαλύτερο ορυχείο της Βουλγαρίας στην Σόφια διαδήλωσαν για να προστατέψουν τις δουλειές τους και καλούν τη κυβέρνηση να προστατέψει τη βιομηχανία.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι δεν θα σπεύσει να κλείσει τα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη στη νότια Βουλγαρία, παρά τη πίεση της Ε.Ε να απανθρακοποιηθούν πλήρως οι οικονομίες του μπλοκ έως το 2050. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι το πρόωρο κλείσιμο των εγκαταστάσεων που παράγουν το 40% του ηλεκτρισμού στη Βουλγαρία θα οδηγήσει σε μπλακάουτ και αυξημένες τιμές στην ενέργεια.

«Πρέπει να υπάρχει πράσινη, καθαρή ενέργεια, αλλά χρειάζεται χρόνος για επενδύσεις πρώτα», δήλωσε η Σπάσκα Ρουσκόβα, εργαζόμενη σε εταιρεία παροχής εξοπλισμού ορυχείων, συμπληρώνοντας ότι «Θα συμβεί πιθανότατα για τα παιδιά μας αλλά δεν μπορεί να συμβεί τώρα, γιατί υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες που προορίζονται να χάσουν τις δουλειές τους και είναι καταδικασμένες να πληρώνουν πανάκριβα τους λογαριασμούς τους».

Το πρόβλημα για τη Βουλγαρία είναι ότι πρέπει να ορίσει μία ημερομηνία για την διακοπή της παραγωγής άνθρακα ώστε να αντλήσει τους πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση στη Βουλγαρία για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, αφού έπειτα από δύο εκλογικές διαδικασίες δεν έχει επιτευχθεί η συγκρότηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter