Βουλγαρία: Η εκλεκτή του Μπορίσοφ σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τον Πετκόφ

Βουλγαρία: Η εκλεκτή του Μπορίσοφ σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με τον Πετκόφ

Η πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρίγια Γκάμπριελ, βρίσκεται κοντά στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία μέσω μιας περίπλοκης πολιτικής συμφωνίας με τους πολιτικούς αντιπάλους του δεξιού κόμματος GERB, το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» του πρώην πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ.

Σύμφωνα με μια απροσδόκητη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα, ωστόσο, τα δύο κόμματα θα εναλλάσσουν τους πρωθυπουργούς για περίοδο εννέα μηνών το καθένα και ο Γκάμπριελ θα ξεκινήσει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η Γκάμπριελ άφησε τη δουλειά της ως επίτροπος Ε.Ε. της Βουλγαρίας μετά από αίτημα του πολιτικού της προστάτη, πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του GERB Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος την πρότεινε ως υποψήφια πρωθυπουργό στις 10 Μαΐου.

Η συμφωνία-έκπληξη προέκυψε λίγο πριν η Γκάμπριελ επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας και να παραδώσει έναν άδειο φάκελο, που σημαίνει ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση. Το βράδυ της Κυριακής είχε επιφέρει άλλη μια έκπληξη για την Γκάμπριελ αφού ο Σλάβι Τριφόνοφ, ο ηγέτης του «Υπάρχει τέτοιος λαός», απέσυρε την υποστήριξή του προς αυτήν.

Αλλά ακόμη και με την υποστήριξη του κόμματος του Τριφόνοφ, η Γκάμπριελ ήθελε ακόμη πέντε βουλευτές για να αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Έχοντας απομείνει μόνο ένα κόμμα για να τη στηρίξει –το κυρίως τουρκικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (DPS)– οι αναλυτές προέβλεψαν ότι η χώρα οδεύει προς άλλες πρόωρες εκλογές, για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μακροχρόνιας πολιτικής κρίσης, η πολιτική ζωή της Βουλγαρίας σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό του GERB και τον Μπορίσοφ, με τους οποίους κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν ήθελε να συμμετάσχει σε συνασπισμό. Ο Μπορίσοφ κατηγορείται ότι δημιούργησε ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης, ενώ βαρύνεται με κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter