Βουλή: «Άδειασμα» Θεοδωρικάκου σε Στυλιανίδη για το φιάσκο της κακοκαιρίας

Βουλή: «Άδειασμα» Θεοδωρικάκου σε Στυλιανίδη για το φιάσκο της κακοκαιρίας
Συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και 84 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Παρά την πρωθυπουργική στήριξη στον Χρήστο Στυλιανίδη, ανοιχτά κατά του υπουργού Κλιματικής Κρίσης τάχθηκε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπουργός που πήρε τον λόγο από το βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε δύο βολές κατά του συναδέλφου του, περιγράφοντας τη διαχειριστική ανεπάρκεια του Κύπριου συναδέλφου του, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδειξε με το δάχτυλο τον Χρήστο Στυλιανίδη, προκαλώντας την απορία αν λειτουργεί αυτοβούλως ή υπό τις εντολές του πρωθυπουργού για την επικοινωνιακή διαχείριση του κυβερνητικού φιάσκου που προκάλεσε η «Ελπίδα». Αρχικά, ο κουμπάρος του Χρήστου Καλογρίτσα επισήμανε ότι ο πήχης για την κυβέρνηση δεν είναι στο μπόι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο πήχης είναι στην αντιμετώπιση των αναγκών της κοινωνίας ιοι η αλήθεια είναι ότι στην πρόσφατη κακοκαιρία ο κρατικός μηχανισμός και μέσα σε αυτόν συγκαταλέγω και τον μηχανισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ανταποκρίθηκε. Αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε, ρίχνοντας μία τροχιοδεικτική βολή στον Γιώργο Πατούλη.

Εν συνεχεία, περιέγραψε τη διορατικότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος «αντιλήφθηκε τον κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή και δημιούργησε πριν 4,5 μήνες το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής». Ασχέτως κι αν η διορατικότητα του Κυρ. Μητσοτάκη για ένα παγκόσμιο πρόβλημα ήταν τέτοια που οδήγησε στη δημιουργία του υπουργείου στα μέσα της κυβερνητικής θητείας και συγκεκριμένα μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιρού, ο κ. Θεοδωρικάκος ψέλλισε κάποιες δικαιολογίες πριν πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Κύπριο υπουργό.

«Πρόκειται για καινούρια οργανωτική προσπάθεια και χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει, καθώς έχει κρίσιμες, ουσιαστικές και αυξημένες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων που συνδέονται για την κλιματική αλλαγή και ασφαλώς και τις ισχυρές αρμοδιότητες συντονισμού του συνόλου του κρατικού μηχανισμού» ανέφερε για να προετοιμάσει το εξής «χτύπημα» προς τον συνάδελφό του: «Ασφαλώς, υπάρχει ανάγκη καλύτερου συντονισμού, όπως και ο κάθε ένας από εμάς έχει την υποχρέωση να ανταπεξέρχεται στις ευθύνες και τα καθήκοντα που προκύπτουν με τις αρμοδιότητες που έχει».

Εν συνεχεία, περιέγραψε τη «σκληρή μάχη» της αστυνομίας, προσθέτοντας πως «στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν 7.000 αστυνομικοί σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες». Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Θεοδωρικάκος εξαπέλυσε το δεύτερο «καρφί», λέγοντας: «Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που κλήθηκαν από το νεοσυσταθέν υπουργείο συμμετείχαν στις συσκέψεις που είχε οργανώσει ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, περιγράφοντας πώς η ανεξέλεγκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε με υπαιτιότητα του κ. Στυλιανίδη οδήγησε στην «εκτός πρωτοκόλλου» κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. «Όταν τη Δευτέρα διαμορφώθηκε μια εξαιρετικά έκτακτη κατάσταση, η ΕΛ.ΑΣ, εκτός πρωτοκόλλου και σε συνεννόηση πάντοτε με το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κινητοποιήθηκε αμέσως, όπως και ο στρατός» αφηγήθηκε.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter