Για «οριακά απλές ενδείξεις» τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος από τον Κώστα Καραμανλή έκανε λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νότης Μηταράκης, κρίνοντας μάλιστα πως «απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχουν» εισηγήσεις προς τον πρώην υπουργό Μεταφορών είτε από τη ΡΑΣ είτε από τους γενικούς διευθυντές «που δεν ελήφθησαν υπόψη». «Οι γενικοί διευθυντές (του υπουργείου Μεταφορών) έχουν τελική υπογραφή αντί του υπουργού» πρόσθεσε με νόημα, δείχνοντας με το δάχτυλο τους ήδη διωκόμενους για το έγκλημα των Τεμπών υπηρεσιακούς παράγοντες.
Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τους Δημήτρη Μάντζο (ΠΑΣΟΚ), Νίκο Παππά (ΣΥΡΙΖΑ) και Νάσο Ηλιόπουλο (Νέα Αριστερά), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναπαρήγαγε αρχικά το αφήγημα ότι υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για να «πέσει άπλετο φως» μέσω της πρότασης για συγκρότηση Προανακριτικής κατά του Κ. Καραμανλή. «Ίσως είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που κυβερνών κόμμα καταθέτει πρόταση σύστασης Προανακριτικής σε βάρος υπουργού που προέρχεται από την κυβερνώσα παράταξη. Δείχνει την προσήλωση μας να πέσει άπλετο φως σε αυτήν υπόθεση, σε μια τραγωδία που που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων» είπε και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο: «Απαιτούμε να λάμψει η αλήθεια, η δικαιοσύνη είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει πού υπάρχουν ποινικές ευθύνες είτε πολιτικών προσώπων είτε φυσικών ή ηθικών αυτουργών».
«Οριακά απλές ενδείξεις»
Ενώ, λοιπόν, η ΝΔ απαιτεί να λάμψει η αλήθεια, ο πρώην υπουργός αποφάσισε να προκαταλάβει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τον Κ. Καραμανλή. «Στηριχθήκαμε στη δικογραφία (για την πρόταση), στα στοιχεία που διαβίβασε ο αρμόδιος ανακριτής. Κι από αυτά που διαβάσαμε, καταλήξαμε ότι υπάρχουν οριακά απλές ενδείξεις για την παράβαση καθήκοντος από τον πρώην υπουργό», ήταν το… βούλευμα που εξέδωσε στην Ολομέλεια, συμπληρώνοντας βέβαια πως «με αυτό που κάνουμε δίνουμε το δικαίωμα στη δικαιοσύνη να λάμψει άπλετο φως».
Επιπρόσθετα, έβαλε πλάτη στον πρώην υπουργό Μεταφορών και για τη νομική υποχρέωση εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος τηλεδιοίκησης. «Προκύπτει από τη δικογραφία ότι το σιδηροδρομικό σύστημα είχε πιστοποιηθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή σιδηροδρόμων. Άρα, είχε έγγραφο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή ότι το σύστημα είναι ασφαλές. Δεν προκύπτει από τη δικογραφία ότι το ελληνικό σύστημα είχε νομική υποχρέωση να έχει συγκεκριμένα νέα τεχνολογικά συστήματα που δεν λειτουργούσαν κατα τον κρίσιμο χρόνο» ισχυρίστηκε, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμβαση 717. «Υπήρχαν προσπάθειες εκσυγχρονισμού (επί θητείας Καραμανλή) και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για 717 είναι γνωστές, αλλά αυτά τα συστήματα το 2023 δεν ήταν νομική υποχρέωση της χώρας μας» υπογράμμισε.
«Οι γενικοί διευθυντές έχουν την τελική υπογραφή»
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης στοχοποίησε τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου, τονίζοντας: «Θα δούμε τα στοιχεία, τι επισημάνσεις είχε λάβει ο αρμόδιος υπουργός και τι ενέργειες έκανε. Όπως βλέπουμε από τη δικογραφία, οι αρμόδιοι γενικοί διευθυντές που -σύμφωνα με τον νόμο για το επιτελικό κράτος- έχουν τελική υπογραφή αντί του υπουργού… Αυτή είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση του επιτελικού κράτους. Θα δούμε αν υπήρχαν εισηγήσεις είτε από τη ΡΑΣ είτε από τους γενικούς διευθυντές που δεν ελήφθησαν υπόψη. Που απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχουν».
Διαβάστε επίσης
Έγκλημα Τέμπη: Τελευταία πράξη με Προανακριτική – «μαξιλαράκι» για Καραμανλή
Τέμπη: Αντίστροφη μέτρηση για τη «γαλάζια προανακριτική» – Απόλυτη συνεννόηση Μαξίμου και Καραμανλή
Υπουργικό συμβούλιο με ΟΠΕΚΕΠΕ, «μοντέλο ΑΑΔΕ» και μεταναστευτικό στην ατζέντα