Βουλή: Επιμένει ο Γεραπετρίτης πως η διαφορά με την Τουρκία είναι «και πολιτική»

Βουλή: Επιμένει ο Γεραπετρίτης πως η διαφορά με την Τουρκία είναι «και πολιτική»

Παρά την κριτική που δέχτηκε ο πρωθυπουργός μετά την περιβόητη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επέμεινε πως η διαφορά με την Τουρκία (για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα) εκτός από νομική είναι «και πολιτική».

Κατά τη συζήτηση στην κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός φέρεται να ισχυρίστηκε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο τούρκος ομόλογός του είναι «ιδιοκτήτες» της εξωτερικής πολιτικής που θα ασκήσουν, με την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, να παρεμβαίνει και να τονίζει -κατά τις πληροφορίες- πως τα λεγόμενα του κ. Γεραπετρίτη είναι απόδειξη «ΙΧ εξωτερικής πολιτικής».

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να υποστήριξε πως η αναφορά του τούρκου ΥΠΕΞ σε «τουρκική ομογένεια» αποδυναμώνει τη μόνιμη επωδό των γειτόνων περί τουρκικής μειονότητας, ενώ εξήγησε πως οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα γίνονται πλέον «από πάνω προς τα κάτω». Ήτοι, μεταξύ αρχηγών κρατών, μετά ανάμεσα στους ΥΠΕΞ και, τέλος, μεταξύ των ομάδων εργασίας.

Εν προκειμένω, κοινοβουλευτικές πηγές με γνώση και εμπειρία στην εξωτερική πολιτική μετέφεραν στο documentonews.gr την ανησυχία τους για την αλλαγή της σειράς πραγματοποίησης των διμερών συζητήσεων.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε δε για την «τακτικά περιοδική» ενημέρωση της Επιτροπής, ενώ φέρεται να ήταν ικανοποιημένος από το κλίμα που επικράτησε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη νέα κοινοβουλευτική σεζόν.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter