Βουλή: Η Καρυστιανού κατέθεσε το ψήφισμα των 1,3 εκατ. υπογραφών κατά της ατιμωρησίας των πολιτικών – «Δεν είχε χρόνο για μας ο Κακλαμάνης»

Το κατώφλι του Μεγάρου της Βουλής πέρασε η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων «Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιανού, προκειμένου να καταθέσει στον πρόεδρο της Βουλής το ψήφισμα που συγκέντρωσε 1,3 εκατ. υπογραφές και μέσω του οποίου απαιτείται η κατάργηση της ατιμωρησίας των πολιτικών προσώπων.

Όπως εκμυστηρεύτηκε στο documentonews.gr η κ. Καρυστιανού, «δεν είχε χρόνο για εμάς ο κ. Κακλαμάνης». Μετά από σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι δεν αιτήθηκε η ίδια να δει τον Νικήτα Κακλαμάνη, προσθέτοντας: «Όμως, γνώριζε ότι θα ερχόμασταν…». Νωρίτερα, η πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως «θέλουμε να σταματήσει η ατιμωρησία. Αναμένουμε το τι θα πράξει η Βουλή με το αίτημά μας».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται η «κακουργηματική διασπάθιση πόρων», η οποία είχε ως απόρροια τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων που κόστισε 57 ζωές, ενώ αναφορά γίνεται και στη συγκάλυψη ευθυνών, το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας και τις παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.

«Καταθέτουμε 1.373.547 υπογραφές που με τρόπο θαυμαστό συγκεντρώθηκαν σε σύντομο ορισθέν χρονικό διάστημα, για την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και σας καλούμε όπως προβείτε στην έναρξη της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δια της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας, όταν ερευνάται η ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, ώστε να χαθεί για τους ερευνώμενος για εγκλήματα πολιτικούς το “όχημα” ατιμωρησίας τους, να αποκατασταθεί η ισότητα όλων έναντι του νόμου, αλλά και προκειμένου το Σύνταγμά μας να συνάδει με τις ανώτερες ισχύος επιταγές του ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίες επιβάλουν δίκαιη δίκη κατά το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ και άρση κάθε εμποδίου παρακώλυσης της αρμοδιότητας και εξουσίας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για έρευνα και τιμωρία κάθε ποινικά υπόλογου βουλευτή ή υπουργού για αδικήματα σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ» σημειώνεται στο ψήφισμα.

Το ψήφισμα:

Mετά από εντολή του προέδρου της Βουλής, το ψήφισμα της Μ. Καρυστιανού μοιράστηκε σε όλα κόμματα της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι και τυπικά η ΝΔ έριξε τίτλους τέλους στην Προανακριτική για το έγκλημα των Τεμπών, καθώς ο Κώστας Καραμανλής κατέθεσε, όπως και ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υπόμνημα λίγων σειρών αντί να υποστεί τη βάσανο της κατάθεσης.

Διαβάστε σχετικά: Προανακριτική Τέμπη: Έβγαλε την υποχρέωση και ο Καραμανλής με υπόμνημα τριών παραγράφων

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά αποχώρησαν από τη διαδικασία. Η τελευταία πράξη της συγκάλυψης αναμένεται να γραφτεί με την κατάθεση του πορίσματος της πλειοψηφίας στις 17 Ιουλίου, ενώ την επομένη θα συνεδριάσει για τελευταία φορά η Επιτροπή πριν πάρει τη σκυτάλη η Ολομέλεια για την παραπομπή του πρώην υπουργού στο δικαστικό συμβούλιο.

«Δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι ο εισηγητής του κόμματος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την τοποθέτησή του επί του υπομνήματος του Κ. Καραμανλή, κατήγγειλε την άκρως μεροληπτική στάση της πλειοψηφίας, η οποία συνεπάγεται:

  • κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος (άρθρο 86),
  • του Νόμου 3126/03 περί Ευθύνης Υπουργών και
  • του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 156), οδηγώντας εν τέλει σε ακυρότητα της προδικασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της επιτροπής εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δεν νομιμοποιούμε επ ουδενί την διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε, με απόφαση της πλειοψηφίας, είναι υποκριτικό, να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα εκ μέρους μας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας». 

Όπως ανέλυσε:

«Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή ασκεί τον ρόλο του οιονεί Εισαγγελέα Πρωτοδικών (άρθρο 156 παρ 4 ΚτΒ), διενεργώντας τόσο την προκαταρκτική εξέταση όσο και την άσκηση ποινικής δίωξης, εφόσον χρειαστεί. Ως εκ τούτου, η απόφαση της πλειοψηφίας για απευθείας παραπομπή, παρακάμπτωντας το Κοινοβούλιο, απεμπολώντας την ανάλογη εκ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αρμοδιότητα του οιονεί Εισαγγελέα Πρωτοδικών, που έχει η Επιτροπή, παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα.

Τα μέλη της Επιτροπής, καλούνται, να καταθέσουν τα πορίσματά τους, χωρίς να εξετάσουν μάρτυρες, χωρίς να έχουν στην κατοχή τους, αντίγραφο της σχετικής δικογραφίας, άκρως απαραίτητη για να αχθεί η Επιτροπή σε ασφαλή κρίση, πριν την σύνταξη των πορισμάτων των κομμάτων. Με αυτά τα δεδομένα θα είναι ανεπαρκής και ελλιπής η οποιαδήποτε πορισματική έκθεση, και σε κάθε περίπτωση μη ασφαλής, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 156 παρ 5 του Κανονισμού της Βουλής. 

 Παράλληλα, οι αποφάσεις της πλειοψηφίας επί των διαδικαστικών θεμάτων, θέτουν ζήτημα ακυρότητας της προδικασίας, καθώς η Επιτροπή οφείλει, ως οιονεί Εισαγγελέας, να συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία και να υποβάλλει αιτιολογημένο πόρισμα προς την Ολομέλεια, με αναφορά πραγματικών περιστατικών και μνεία συγκεκριμένων διατάξεων καθώς και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη δίωξης κατά συγκεκριμένου υπουργού ή υφυπουργού. 

Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιτροπή «αρνησιδικεί» ενώ ενδεχομένως τελεί το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας» (άρ. 239 ΠΚ) αν θεωρηθεί ότι παραλείπει να διώξει κάποιον υπαίτιο. Η πλειοψηφία της επιτροπής θέλει να προσπεράσει το πρώτο και βασικό στάδιο της προκαταρκτικής και να πάει απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο».

«Η υπόθεση θα φτάσει στη δικαιοσύνη»

Παραχωρώντας δηλώσεις από το περιστύλιο, ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «είναι δεδομένη και έχει διατυπωθεί η άποψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ πως τίποτα δεν θα μείνει ανεξιχνίαστο. Η υπόθεση θα φτάσει στην δικαιοσύνη. Σήμερα αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να συνταχθεί πόρισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Ολομέλεια για την τελική της απόφαση ώστε η υπόθεση να πάει στον φυσικό της δικαστή και όλα να κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη που είναι η μόνη αρμόδια για να κρίνει ποιος είναι αθώος ή ένοχος αλλά και το τι ακριβώς έχει συμβεί. Να χυθεί άπλετο φως».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Νικολακόπουλος σχολίασε: «Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατύπωσαν τις θέσεις τους. Είναι σεβαστές, αλλά από την άλλη όμως επανειλημμένα και σε εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων που διατυπώσαμε τεκμηριώσαμε ότι κάναμε αυτό το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα και οι Νόμοι. Και άρα λειτουργήσαμε απολύτως νόμιμα».

«Τελευταίο επεισόδιο αμνήστευσης Καραμανλή»

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, δήλωσε ότι «σήμερα ζήσαμε το τελευταίο επεισόδιο στην προσπάθεια αμνήστευσης και προστασίας του κ. Καραμανλή. Η λειτουργία της Επιτροπής είναι συνταγματική υποχρέωση, όχι ευχέρεια. Την καταργούν όμως, για να ελαχιστοποιήσουν το πολιτικό κόστος. Για αυτό, παραμένουν στην συνείδηση της κοινωνίας ως οι ενορχηστρωτές της συγκάλυψης».

Το έτερο μέλος της Επιτροπής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, από την σχολίασε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ μετέτρεψε την Βουλή σε πλυντήριο και το Σύνταγμα το έκανε κουρελόχαρτο. Παρακολουθήσαμε σήμερα την τελευταία πράξη φαρσοκωμοδίας με πλήρη αμνήστευση του Κώστα Καραμανλή», ενώ ο Γιώργος Μουλκιώτης είπε εξερχόμενος της συνεδρίασης:

«Σήμερα απογειώθηκε από την πλειοψηφία της ΝΔ η ευθεία υπονόμευση του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής και της ελάχιστης πολιτικής αξιοπρέπειας».

Διαβάστε επίσης:

Η Μαρία Καρυστιανού καταθέτει τη Δευτέρα στη Βουλή 1,3 εκατ. υπογραφές – «Να πάρουμε πίσω το οξυγόνο»

Καρυστιανού: Ποινικά ερευνητέος για το μπάζωμα ο Πλεύρης

Καρυστιανού: Ξανά θεατές στην παράσταση προκαταβολικής «αθώωσης» των υπόλογων Υπουργών