Βουλή: Ήρθη η ασυλία των 11 «Σπαρτιατών» – Η σκυτάλη στη Δικαιοσύνη

Βουλή: Ήρθη η ασυλία των 11 «Σπαρτιατών» – Η σκυτάλη στη Δικαιοσύνη

Στην άρση της ασυλίας των 11 βουλευτών που εκλέχθηκαν με τους Σπαρτιάτες προχώρησε η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος λόγω της κρυφής ηγεσίας Κασιδιάρη.

Πριν τη ψηφοφορία τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του μορφώματος, αλλά και οι βουλευτές που καλούνται για ανωμοτί κατάθεση. Ο κ. Στίγκας επιτέθηκε σε ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ, παρέθεσε εθνικιστικές κορώνες και τόνισε πως η άρση της ασυλίας των 11 «γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού διότι πρέπει να δείξουμε στο φιλοθεάμων κοινό και λίγο αίμα στην αρένα».

Παράλληλα, έκανε λόγο για εκτενή παραπληροφόρηση και υποστήριξε πως «θέμα καθοδήγησης από τον Κασιδιάρη δεν υπήρχε ποτέ σε ΄μένα», διαχωρίζοντας εμμέσως τη θέση του από την ΚΟ. Μάλιστα, αρνήθηκε ότι εκτελεί εντολές τρίτου και ότι χειραγωγείται.

Από εκεί και πέρα, οι ερευνώμενοι δεν παρουσιάστηκαν με ενιαία γραμμή. Η πλειονότητα συναίνεσε με την άρση της ασυλίας, αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις, όπως ο Γεώργιος Ασπιώτης ή ο Αθανάσιος Χαλκιάς, που άφησαν στην κρίση της Ολομέλειας την άρση ή μη της ασυλίας τους.

Να σημειώσουμε ότι δεν έλειψαν και τα εσωκομματική πυρά κατά του Β. Στίγκα, αφού πολλοί εκ των 11 τον θεωρούν υπεύθυνο για την εισαγγελική παρέμβαση. Λόγου χάρη, ο κ. Κατσιβαρδάς, εκτός του ότι αρνήθηκε οποιαδήποτε οργανική σχέση με τη ΧΑ και τους Έλληνες, ουσιαστικά απευθυνόταν στην Ολομέλεια για να απαντήσει σε όσα κατέθεσε ο Β. Στίγκας ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ξεκαθαρίζοντας πως οι κατηγορίες εναντίον του αποτελούν συκοφαντίες και ύβρεις διότι δεν είχε καμία επιδίωξη να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κων. Φλώρος, ο οποίος τόνισε πως του αποδίδονται στη δικογραφία ασύμβατες ιδιότητες με την προσωπικότητά μου και πως δεν συμμετείχε σε μυστικά σχέδια.

Τι μέλλει γενέσθαι

Σε περίπτωση που η Εισαγγελία ασκήσει διώξεις, τότε αναμένεται ένα ντόμινο εξελίξεων. Πρώτον, θα τροποποιηθεί η ρύθμιση που είχε θεσπιστεί το 2013 για την αναστολή της κρατικής επιχορήγησης της Χρυσής Αυγής προκειμένου να συμπεριλάβει και τους Σπαρτιάτες.

Σε δεύτερη φάση, οι διώξεις θα ενεργοποιήσουν το εκλογοδικείο, εκκινώντας διαδικασίες για την έκπτωση των Σπαρτιατών από το βουλευτικό αξίωμα. Σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί, οι έδρες είτε θα μοιραστούν αναλογικά με βάση το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είτε θα στηθούν εκ νέου κάλπες μόνο για τις έδρες που μένουν ορφανές.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση ανήκει στο εκλογοδικείο, ενώ ενδιαφέρον θα έχει ο χρονισμός και συγκεκριμένα αν αυτή ληφθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter