Βουλή: Με την ομιλία του ο Δαγούμας της ΡΑΕ επιβεβαίωσε το Documento ότι αποτελεί «μπάτλερ συμφερόντων»

Βουλή: Με την ομιλία του ο Δαγούμας της ΡΑΕ επιβεβαίωσε το Documento ότι αποτελεί «μπάτλερ συμφερόντων»
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιο Δαγούμα, για θέματα αρμοδιότητας της Αρχής, κατόπιν σχετικών αιτημάτων μελών-Βουλευτών της Επιτροπής, τα οποία υποβλήθηκαν είτε γραπτώς είτε προφορικώς, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην κυβερνητική γραμμή του θολώματος σε σχέση με το καρτέλ του φυσικού αερίου και της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια κινήθηκε στην ομιλία του που μόλις τελείωσε ο επικεφαλής της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το προσωνύμιο «μπάτλερ συμφερόντων» που του είχε προσάψει το Documento προσπάθησε στην ομιλία του να καλύψει  τα όσα εγκληματικά έχουν προκαλέσει με τις αποφάσεις τους οι Μητσοτάκης-Χατζηδάκης-Σκρέκας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία με τα αισχρά κέρδη υπέρ του καρτέλ φυσικού αερίου και εις βάρος των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Εμμεση παραδοχή του 1,4 δις ευρώ

Καταρχάς παραδέχθηκε ότι στο διάστημα Οκτώβριος 2021 έως Μάρτιος 2022 τα ουρανοκατέβατα κέρδη ανήλθαν στα 927 εκ ευρώ. Στην πράξη αν συνυπολογιστούν και οι μήνες που ο κ. Δαγούμας, αρνείται να εντάξει στους υπολογισμούς, επιβεβαιώνεται πλήρως το 1,4 δις ευρώ της αισχοκέρδειας. Εδώ είναι και η πρώτη στην ουσία «αβάντα» στα καρτέλ. Είναι γνωστό ότι τα γεωπολιτικά παιχνίδια με την τιμή του φυσικού αερίου ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021 ( το ράλι του φυσικού αερίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2021). Από εκεί εκκινεί στην ουσία και η αισχροκέρδεια των 4 του καρτέλ και φίλων του Κ. Μητσοτάκη… Αλλωστε και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή στις 23 Μαρτίου είχε αναφέρει «από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022 το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της ελληνικής χονδρικής αγοράς ήταν στα 202 ευρώ. Άρα, 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες, γεγονός που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα». Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει πως το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο συγκεκριμένο οκτάμηνο, ξεπέρασε τα 1,7 δισ. ευρώ. «Αν αφαιρέσουμε τις επιστροφές, προκύπτει το 1,4 δισ. είχε καταλήξει»…

Αυτοεξευτελίζεται για να υπερασπιστεί την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Όμως ο κ. Δαγούμας υπό το βάρος περαιτέρω εξευτελισμού του για την προστασία που παρέχει στις εγκληματικές αποφάσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας, μας έδωσε και το περίγραμμα της θολούρας που επιχειρεί να περάσει η Κυβέρνηση, μέσω της «ανεξάρτητης» ΡΑΕ, η οποία υιοθετεί αν μη τι άλλο μπερδεμένη μεθοδολογία ώστε να προστατέψει την αισχροκέρδεια του καρτέλ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα στοιχεία των παρόχων είναι αν μη τι άλλο ανακριβή. Ο λόγος είναι ότι τα στοιχεία αυτά προέρχονται από ενοποιημένους λογαριασμούς της εμπορίας και της παραγωγής και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ανά μήνα. Μάλιστα για να ρίξει περισσότερο «μελάνι» συγκρίνει τα στοιχεία σε σχέση με το προηγούμενο έτος και όχι με την πραγματική τιμή της χονδρεμπορικής ώστε να εξαχθεί το απόλυτο κέρδος.

Θολό τοπίο για προστασία του καρτέλ

Εκεί όμως που ο κ. Δαγούμας «έξυσε τον πάτο της αναξιοπιστίας» είναι αφενός ότι «έκοψε» μεγάλο μερίδιο της συνεισφοράς των ΑΜΕ στα ουρανοκατέβατα κέρδη αλλά και στις εκπτώσεις! Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Φάμελος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν συνυπολογιστεί και αυτή η συνεισφορά τότε μπορεί να αισχρά κέρδη που προστατεύουν οι Μητσοτάκης-Σκρέκας-Δαγούμας μπορεί να είναι και περισσότερα από 1,6 δις ευρω!

Από την άλλη όπως παραδέχθηκε τις εκπτώσεις της ΔΕΗ προς του καταναλωτές που ανέφερε ότι ήταν 330 εκ ευρώ, τις έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας! Είναι ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας που στο παρελθόν ψευδολογούσε ασυστόλως ότι δήθεν οι επιστροφές ήταν 800 εκ. ευρώ και γι αυτό όπως έλεγε η ΔΕΗ δεν εμφάνιζε κέρδη! Πέραν τούτου ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι από τα 927 εκ ευρώ των ουρανοκατέβατων κερδών θα αφαιρεθούν όχι μόνο τα 330 εκ ευρώ της ΔΕΗ αλλά και οι εκπτώσεις των παρόχων, που όπως είπε κυμαίνονται από 5% ως 20%! Το αισχρό της ομιλίας Δαγούμα, είναι ότι σε αυτές τις εκπτώσεις έχει συμπεριλάβει και τις εκπτώσεις στη βιομηχανία!!!!!!

 Εύκολα λοιπόν προκύπτει η συμπαιγνία εις βάρος της κοινωνίας από το τρίδυμο Μητσοτάκης-Σκρέκας-Δαγούμας που επιχειρεί την «εκδορά» των καταναλωτών ρεύματος υπέρ του καρτέλ…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter