Βουλή: «Ομοβροντία» κατά Κεραμέως – Ασημακοπούλου για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Βουλή: «Ομοβροντία» κατά Κεραμέως – Ασημακοπούλου για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου για να αναγκάσουν την υπουργό Εσωτερικών να δώσει απαντήσεις για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, τα οποία τέθηκαν στη διάθεση της «γαλάζιας» ευρωβουλευτή, Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου.

Τον χορό άνοιξε την Παρασκευή το ΠΑΣΟΚ με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) που κατέθεσαν 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Δουδωνή. Οι βουλευτές του τρίτου κόμματος ζητούν από την κ. Κεραμέως απαντήσεις για το πώς κατέληξαν στην κ. Ασημακοπούλου τα συγκεκριμένα e-mails, αλλά και πόσοι και ποιοι υπάλληλοι του υπουργείου έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Η Ερώτηση και ΑΚΕ:

Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ by Website Documento on Scribd

Τη σκυτάλη πήρε τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η Γιώτα Πούλου. Η τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τις καταγγελίες των αποδήμων, οι οποίοι συνδέουν άμεσα το ΥΠΕΣ με την παραβίαση του Κανονισμού GDPR, καθώς οι ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις βρίσκονταν αποκλειστικά και μόνο στη διάθεση του υπουργείου λόγω της εγγραφής τους στη σχετική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Η κ. Πούλου κατηγορεί την κυβέρνηση για ελλείμματα της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, αλλά και για διάθεση προσωπικών δεδομένων σε υποψήφιους ευρωβουλευτές της ΝΔ για ψηφοθηρική χρήση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ρωτά την Νίκη Κεραμέως αν υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων για την εξυπηρέτηση της προεκλογικής εκστρατείας της κας Ασημακοπούλου. Αν όχι, πώς δικαιολογείται η χρήση τους από την κα Ασημακοπούλου και ποια μέτρα θα λάβει η υπουργός για την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών.

Η Επίκαιρη Ερώτηση:

Ερωτηση ΣΥΡΙΖΑ by Website Documento on Scribd

Από την πλευρά του ΚΚΕ, κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ενώ σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στην υπουργό Εσωτερικών και τέσσερις βουλευτές του κόμματος.

Η Ερώτηση:

Η ερώτηση του ΚΚΕ by Website Documento on Scribd

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Αριστερά, κάνοντας λόγο για μείζον σκάνδαλο, ζητώντας κι εκείνη με τη σειρά της απαντήσεις από την Ν. Κεραμέως και τον πρωθυπουργό του Predator.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και των emails ψηφοφόρων του εξωτερικού για χρήση προεκλογικών αναγκών της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου δεν συνιστά μόνο κατάφωρη παραβίαση του GDPR. Αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το ψηφιακό κράτος του κ. Μητσοτάκη διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τα οποία είναι απόρρητα για στοχευμένες, εκλογικές και όχι μόνο, καμπάνιες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και η παράνομη αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων από τον Ντόναλντ Τράμπ, η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος στην περίπτωση του Brexit και σε σειρά κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής είναι μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα.

Η σιωπή της υπουργού εσωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου είναι πρόδηλη της ενοχής τους. Η κυρία Κεραμέως δεν μπορεί να σιωπά, ο κύριος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Predator, δεν μπορεί να κρύβεται. Πως απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα προσωπικά δεδομένα η κυρία Ασημακοπούλου; Προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Ποιοι άλλοι έχουν πρόσβαση;

Πρόκειται για ένα μείζον σκάνδαλο που ήρθε στο φως έπειτα από πλήθος καταγγελιών πολιτών. Η Νέα Αριστερά χαιρετίζει τους πολίτες που δεν σιώπησαν και δεν ανέχτηκαν την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων. Δεν θα περάσει έτσι. Δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε τα δέοντα, θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμικό μέσο».

Παρέμβαση ΑΠΔΠΧ

Παράλληλα, η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) ξεκίνησε έρευνα μετά την «υποβολή μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών», όπως ανακοίνωσε η ίδια η Αρχή.

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε βρεθεί στο στόχαστρο φορέων της κοινωνίας των πολιτών για τη διάθεση προσωπικών δεδομένων καθηγητών, δασκάλων και μαθητών στη Cisco, αλλά και ασθενών με Covid-19 στην Palantir.

Διαβάστε επίσης: Το… δέντρο της Ασημακοπούλου και ο εφιάλτης των εκλογικών καταλόγων των αποδήμων

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα e-mail σε απόδημους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter