Βουλή: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές ζητά ο Ανδρουλάκης

Βουλή: Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές ζητά ο Ανδρουλάκης

Αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κατέθεσε στον Κωνσταντίνο Τασούλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει στον πρόεδρο της Βουλής τις «απώλειες ανθρώπινων ζωών, τις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, τα τεράστια οικολογική καταστροφή, και την απώλεια περιουσιών για χιλιάδες συμπολίτες μας», τονίζοντας πως οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ετών δεν δίδαξαν τίποτα την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπογραμμίζει δε πως είναι άμεση ανάγκη η ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης η στήριξη των πληγέντων και η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποιήθηκε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει αντίστοιχο αίτημα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να αντιτείνει ότι «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων».

Το αίτημα του Ν. Ανδρουλάκη στον πρόεδρο της Βουλής:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου η χώρα μας βρίσκεται σε πύρινο κλοιό με τραγικό απολογισμό. Απώλειες ανθρώπινων ζωών, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, τεράστια οικολογική καταστροφή, απώλεια περιουσιών για χιλιάδες συμπολίτες μας. Παράλληλα σημαντικές και απαραίτητες υποδομές για την λειτουργία του κράτους και κρίσιμες στρατιωτικές μονάδες για την ασφάλεια της χώρας βρέθηκαν να βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς

Οι μεγάλες πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, με τα καταστροφικά τους αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και τους συμπολίτες μας αποδείχθηκε ότι δεν δίδαξαν τίποτα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κρατικός μηχανισμός αποδείχθηκε αδικαιολόγητα ανέτοιμος. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του, το Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα.

Η κλιματική αλλαγή είναι πράγματι παρούσα, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για τις αποτυχίες του «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της πρόληψης, του συντονισμού και της έγκαιρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Είναι άμεση ανάγκη η ανασυγκρότηση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας με νέα ολοκληρωμένα και σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας που θα απαντούν στα νέα δεδομένα. Επιπλέον θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών που επλήγησαν καθώς και την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε, σύμφωνα με το άρθρο 143 ΚτΒ, να διενεργηθεί άμεσα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, τις συνέπειες τους στους κατοίκους και τις περιοχές που επλήγησαν, τον σχεδιασμό για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των περιοχών αυτών, την απουσία οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης και τις αναγκαίες και κατεπείγουσες αλλαγές στο σύστημα πολιτικής προστασίας ώστε να καταστεί λειτουργικό και αποτελεσματικό με την εκπόνηση σύγχρονων σχεδίων που θα απαντούν στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Με εκτίμηση

Νικόλαος Ανδρουλάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter