Βουλή: Σύγκρουση κορυφής για την «πνιγμένη» Θεσσαλία και τον «καμένο» Έβρο

Βουλή: Σύγκρουση κορυφής για την «πνιγμένη» Θεσσαλία και τον «καμένο» Έβρο

Σε μπρα-ντε-φερ πολιτικών αρχηγών αναμένεται να μετατραπεί η ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Τετάρτης αναφορικά με «την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Αναμφίβολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί σφοδρή κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση για την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους, ποντάροντας να κερδίσει τις εντυπώσεις μέσω της επίκλησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας.

Το στίγμα της αυριανής τοποθέτησής του έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. «Θέλω να θυμίσω ότι την Τετάρτη, θα βρεθούμε στη Βουλή, σε μία συζήτηση την οποία προκάλεσα ο ίδιος, για να μπορέσουμε και πάλι να μιλήσουμε για το τι έγινε στη Θεσσαλία, για το τι έγινε στον Έβρο και για το ποιες θα είναι οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες από εδώ και στο εξής, βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες» ανέφερε, ενώ νωρίτερα είχε επισημάνει την επικείμενη συζήτηση και ψήφιση «ενός συγκροτημένου σχεδίου» για την Πολιτική Προστασία, το οποίο θα βασίζεται «στην εμπειρία των τελευταίων θεομηνιών».

Όπως ανέφεραν στο documentonews.gr συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ομιλία του πρωθυπουργού θα δομηθεί με άξονα το τρίπτυχο «κρατική αρωγή στις πληγείσες περιοχές – αποκατάσταση υποδομών – μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ανάταξης και ανασυγκρότησης». Το τρίτο σημείο αφορά τις προτάσεις και κατευθύνσεις των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων της HVA International, οι οποίοι πριν λίγες ημέρες παρέδωσαν το πρώτο πόρισμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Ρελάνς μέσω των κονδυλίων

Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε στην Πολιτική Επιτροπή τη «μεγάλη επιτυχία» -όπως τη χαρακτήρισε- της κυβέρνησης σε σχέση με τους πόρους που εξασφάλισε για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας. «Δεν ήταν εύκολο, ήταν όμως αποτέλεσμα του ειδικού βάρους που έχει πια η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολίασε, με τον Σωκράτη Φάμελλο να περιμένει στη γωνία για να επικαλεστεί την απάντηση του Μάκη Βορίδη στη σχετική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, η οποία δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

Με αιχμή τις (ανύπαρκτες) αποζημιώσεις

Στον αντίποδα, ο Σωκράτης Φάμελλος θα δώσει έμφαση στη μη καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους που είδαν το βιος τους να χάνεται μέσα στις λάσπες, ενώ θα παρουσιάσει το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάταξη των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Επιπλέον, η εντύπωση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου για το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων είναι πως οι προτάσεις τους ευθυγραμμίζονται πλήρως με το πλαίσιο θέσεων του εθνικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας που είχε καταρτιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Ψευδεπίγραφο μεταρρυθμιστικό προσωπείο»

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει κι εκείνος με τη σειρά του το «ολοκληρωμένο σχέδιο» της Χαριλάου Τρικούπη τόσο για τη Θεσσαλία όσο και για την καμένη Δαδιά. Επιπρόσθετα, θα στηλιτεύσει το «ψευδεπίγραφο μεταρρυθμιστικό προσωπείο» του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος -όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος- δεν διδάχτηκε τίποτα από τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια. Ο πρόεδρος του τρίτου κόμματος αναμένεται να υπογραμμίσει πως η πολιτική προστασία δεν εξαντλείται μόνο στην προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών, τονίζοντας πως οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες «λένε το αυτονόητο», το οποίο δεν είναι ικανό να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter