Βουλή – Τζανακόπουλος για Γεραπετρίτη: «Το δεξί χέρι του Μητσοτάκη είναι στο χέρι του Φουρθιώτη»

Βουλή – Τζανακόπουλος για Γεραπετρίτη: «Το δεξί χέρι του Μητσοτάκη είναι στο χέρι του Φουρθιώτη»
Συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας και 84 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το περίγραμμα της κριτικής που θα ασκήσει κατά την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανοίγοντας τη διαδικασία από το βήμα της Ολομέλειας. Πέραν της περιγραφής της κυβερνητικής ανεπάρκειας στις πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στη σχέση Γεραπετρίτη – Φουρθιώτη, κάνοντας λόγο για «σκοτεινή ιστορία συνδιαλλαγών και εκβιασμών».

Με αφορμή τις αλλεπάλληλες αναρτήσεις της τηλεπερσόνας, η οποία τραμπούκιζε υπουργούς με μπράβους, είχε πολυπληθή αστυνομική φύλαξη και βρέθηκε στη λίστα Πέτσα χωρίς με ανύπαρκτα sites, ο κ. Τζανακόπουλος εξακόντισε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του υπουργού Επικρατείας. Ειδικότερα, έκρινε ότι το «δεξί χέρι του Μητσοτάκη είναι στο χέρι του Φουρθιώτη», με την εικόνα αυτή να αποτυπώνει «το βάθος της σήψης που χαρακτηρίζει την κυβερνητική λειτουργία» και να αποτελεί «θεσμικού εκφυλισμού και κατάρρευσης». Μάλιστα, έκρινε ως αιτία ντροπής για την κυβέρνηση ότι εκβιάζεται από έναν υπόδικο και δήθεν δημοσιογράφο.

«Συγγνώμη που χαλάμε το τριήμερο του πρωθυπουργού»

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος διατύπωσε δηκτικά την «ειλικρινή συγγνώμη» του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Μητσοτάκη επειδή «του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο». «Αυτά έχει η Δημοκρατία, δυστυχώς. Ακόμα και για τους Λουδοβίκους…» σημείωσε σε αντίστοιχο ύφος, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός «θα έχει χρόνο να αναπληρώσει το χαμένο τριήμερο αν γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας».

Εξήγησε δε ότι ο λόγος κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα είναι η συναίσθηση της ευθύνης έναντι στους πολίτες για αυτό που βιώνουν και αισθάνονται με βάση τις εξελίξεις σε πανδημία, οικονομία, αλλά και τη θεσμική παρακμή, την υπονόμευση της Δημοκρατίας και των θεσμικών λειτουργιών. «Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πάνδημο: ¨Δεν πάει άλλ層 είπε και τόνισε πως η συμπολίτευση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε έκφανση διαχείρισης, γεγονός που κάνει -κατά τα λεγόμενά του- επιτακτική την ανάγκη να φύγει η παρούσα κυβέρνηση.

«Άφαντος ο Μητσοτάκης μετά την κρίση της κακοκαιρίας»

Χαρακτήρισε άφαντο τον Κυρ. Μητσοτάκη μετά το διαχειριστικό φιάσκο με το φαινόμενο «Ελπίδα» και παρατήρησε πως η κυβερνητική πλειοψηφία όχι μόνο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά προσπαθεί να τη φορτώσει σε οποιονδήποτε άλλον. Θύμισε, επίσης, ότι μετά το έτερο κυβερνητικό «βραχυκύκλωμα» με τη «Μήδεια»ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι από τότε και στο εξής καθείς υπουργός θα αναλάμβανε τις ευθύνες του, όμως, στην περίπτωση της πρόσφατης χιονόπτωσης ουδείς λογοδότησε.

«Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι μισοί από τους 23.000 νεκρούς της πανδημίας»

Θυμίζοντας τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και το αλαλούμ με τον «αγνοούμενο» κυβερνητικό αξιωματούχο που την παρέλαβε, ο Δ. Τζανακόπουλος έκρινε ότι οι μισοί θάνατοι από την πανδημία θα μπορούσαν να αποσοβηθούν. «Έχετε κηρύξει το τέλος πανδημίας πέντε φορές και ο κορονοϊός θερίζει» επέκρινε, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για στρατηγική αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να επενδύσει σε οτιδήποτε δημόσιο γιατί αντιλαμβάνεται «τα δημόσια αγαθά μόνο ως πεδία κερδοφορίας».

Στο πεδίο της οικονομίας, περιέγραψε με μελανά γράμματα την πολυεπίπεδη ακρίβεια και συνέχισε μιλώντας για απώλεια εισοδήματος που αγγίζει το 13,7%. «Ξέρετε τι σημαίνει για τους εργαζόμενους αυτό; Πόσο μάλλον, για αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό;» ρώτησε τους βουλευτές της συμπολίτευσης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει το τρίτο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

«Θα σκληρύνει τη στάση του το καθεστώς»

«Είστε δέσμιοι των ιδεοληψιών σας και είναι ανάγκη να φύγετ γι΄ αυτά και για πολλά άλλα» είπε και θύμισε -μεταξύ άλλων- τη λίστα Πέτσα και τις διώξεις δημοσιογράφων, όπως η Γιάννα Παπαδάκου, ο Κώστας Βαξεβάνης και o Νίκος Γιαννόπουλος. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «όσο το καθεστώς βρίσκετε σε αποδρομή τόσο θα σκληραίνει τη στάση του».

Αιχμές κατά ΚΙΝΑΛ

Επιπλέον, επισήμανε την αντίφαση που προέκυψε από τα λεγόμενα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών. «Θέλετε να παραμείνει ο κ, Μητσοτάκης στην πρωθυπουργία της χωράς;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές του τρίτου κόμματος, αποσαφηνίζοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις (σ.σ. πρόταση δυσπιστίας και πρόωρες εκλογές) το ερώτημα είναι το ίδιο. «Εκτός κι αν στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων υπάρχει σενάριο αντίστοιχο 2011…» είπε με νόημα, θυμίζοντας την κυβέρνηση του δοτού Παπαδήμου που δεν είχε λαϊκή νομιμοποίηση.

Κλείνοντας, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου να τελειώσει ο «επιτελικός εφιάλτης» και να «ανασάνει η Δημοκρατία» από μία «μεγάλη δημοκρατική αριστερή προοδευτική πλειοψηφία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», η οποία «θα ενισχύσει το ΕΣΥ, θα σώσει ζωές, θα ενισχύσει τον μισθό και το εισόδημα των εργαζομένων, θα ελεγχθεί η ακρίβεια, θα αποκαταστήσει τη θεσμική ισορροπία και διαφάνεια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter