Βουτιά για τα ελληνικά ομόλογα – Στο 2,33% το 10ετές

Βουτιά για τα ελληνικά ομόλογα – Στο 2,33% το 10ετές

«Καμπανάκι κινδύνου» για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας και την εξέλιξη του κόστους δανεισμού κρούουν οι αγορές, στέλνοντας βυθίζοντας τις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων και στέλνοντας τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο των εκλογών του 2017!

Για τρίτη κατά σειράν ημέρα οι τιμές των ελληνικών χρεογράφων καταποντίζονται και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αλματωδώς. Στο 2,33% εκτινάχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η απόδοση του 10ετούς τίτλου, σημειώνοντας άνοδο κατά 22,7 μονάδες βάσης με τις πιέσεις συνεχίζονται και πιθανόν να ενταθούν στη συνέχεια.

Μέσα σε τρεις ημέρες η απόδοση έχει ανεβεί κατά 60(!) μονάδες βάσης, καθώς την περασμένη Τετάρτη βρισκόταν στο 1,72%. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος που έχει σημειωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, από την εποχή που διακυβευόταν καθημερινά αν η χώρα μας θα παραμείνει στο ευρώ

Ρεκόρ δυόμισυ ετών σημειώνει και η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, που πήγε νωρίτερα στο 1,47%(!) και τώρα διαμορφώνεται σε 1,41%.

Σημειώνεται ότι το γενικότερο κλίμα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης είναι αρνητικό και η εικόνα σταδιακά επιδεινώνεται.Τα γερμανικά χρεόγραφα κινούνταν το πρωι σταθεροποιητικά, αλλά τώρα η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει κατά 3,7 μβ , ενώ του γαλλικού ενισχύεται κατά 5 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ιταλικά και η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει κατά 13 μονάδες βάσης, στο 1,88%. Διευρύνεται το spread με τα ελληνικά.

Οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν τις επιπτώσεις από τον επικείμενο – στα τέλη Μαρτίου – τερματισμό του έκτακτου «πανδημικού» προγράμματος (PEPP) της ΕΚΤ.

Αν και η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά χρεόγραφα, επανεπενδύοντας όσα εισπράττει από λήξεις και τόκους, στις αγορές επικρατεί προβληματισμός για το μέγεθος και το εύρος αυτής της στήριξης, σε μιά περίοδο μάλιστα που τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας επιδεινώνονται, με διεύρυνση των ελλειμμάτων και αύξηση του συνολικού χρέους.

Πηγή: www.sofokleous.in

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter