Βραβεία βιβλίου Public 2021: Για 8η συνεχή χρονιά ψηφίζουμε τα βιβλία που ξεχωρίσαμε!

Βραβεία βιβλίου Public 2021: Για 8η συνεχή χρονιά ψηφίζουμε τα βιβλία που ξεχωρίσαμε!

2.200 βιβλία, 1.600 συγγραφείς, 130 εκδότες

Μπες σήμερα στο publicbookawards.gr και ψήφισε τα αγαπημένα σου βιβλία!

Τη χρονιά που διανύσαμε η σχέση μας με τα βιβλία έγινε ακόμα πιο ισχυρή: Διαβάσαμε πολύ περισσότερο -κυρίως μέσα στο σπίτι- και τώρα, που μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας μέρη, τα βιβλία δεν λείπουν από το σακίδιό μας, είτε για μια βόλτα στο κοντινό πάρκο, είτε σε ξένοιαστες στιγμές στην παραλία. Αυτόν τον παλμό αφουγκράστηκε το Public στήνοντας και φέτος με τρόπο ψηφιακό τον πιο σημαντικό βιβλιοφιλικό θεσμό του, τα Βραβεία Βιβλίου Public.

Διατηρώντας την αγάπη για το καλό βιβλίο κι έχοντας αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες νικητές, μικρά βιβλιοπωλεία και λογοτεχνικά έργα ξένων χωρών, φτάσαμε αισίως στην 8η χρονιά απονομής των Βραβείων. Αν ανατρέχαμε, λοιπόν, στα βιβλία που διαβάσαμε το 2020, ποια θα ξεχωρίζαμε;

Αυτά τα βιβλία μπορούμε να ψηφίσουμε από τις 14 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου. Πώς; Η διαδικασία γνώριμη για τους εξοικειωμένους, ας δούμε όμως τα βήματά της για τους νεοεισαχθέντες στον κόσμο των Public Book Awards.

Με μια επίσκεψη στη σελίδα publicbookawards.gr το κοινό μπορεί να επιλέξει τους αγαπημένους του τίτλους ανά κατηγορία, αναδεικνύοντας τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία για τη χρονιά που πέρασε. Η ανακοίνωση των νικητών θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά στις 19 Ιουλίου.

Οι βιβλιόφιλοι έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε 2.200 τίτλους βιβλίων από 1.600 συγγραφείς και 130 εκδότες. Πέρυσι 188.635 αναγνώστες ανέδειξαν με 295.450 μοναδικές ψήφους τους συγγραφείς και τα βιβλία που ξεχώρισαν για το 2019. Στόχος του θεσμού για ακόμα μία χρονιά είναι να  αναδείξει την αγάπη όλων μας για το βιβλίο φέρνοντας κοντά συγγραφείς, εκδότες και αναγνωστικό κοινό ανεξαρτήτως συνθηκών!

Ξεχωριστή σημασία έχουν και φέτος οι πρεσβευτές του θεσμού. Περπατούν στην πόλη, μιλούν για τις δικές τους αναγνωστικές συνήθειες συστήνοντάς μας τα αγαπημένα τους βιβλία. Ανάμεσά τους η στιχουργός και ποιήτρια Λίνα Νικολακοπούλου, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας, η βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin chef Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, ο πάντοτε δραστήριος Πατέρας Αντώνιος από την Κιβωτό του Κόσμου, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, η υψίφωνος (σοπράνο) Χριστίνα Πουλίτση και οι δημοσιογράφοι Πελιώ Παπαδιά και Γιάννης Πανταζόπουλος.

Φέτος τα Βραβεία Βιβλίου Public συναντούν και τα podcasts με μια σειρά από ενδιαφέρουσες συζητήσεις περί βιβλίου, τα Book Talks, που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα του pod.gr. Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας υποδέχεται καλεσμένους από τον ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο και συζητά μαζί τους για τα βιβλία σε τόνο σχεδόν προσωπικό. Τα podcasts θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις πλατφόρμες που φιλοξενούν podcast: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts και φυσικά στο pod.gr.

Οι κατηγορίες βραβείων για τις οποίες θα ψηφίσει φέτος το αναγνωστικό κοινό είναι οι εξής:

 1. Ελληνικό μυθιστόρημα
 2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα
 3. Ελληνικό διήγημα
 4. Ελληνικό non-fiction
 5. Ελληνική σύγχρονη ποίηση
 6. Ελληνική παιδική λογοτεχνία
 7. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
 8. Ευ Ζην
 9. Κατηγορία «Έκπληξη»

 

Στη δεύτερη φάση του θεσμού, η οποία θα λάβει χώρα από τις 4 ως και τις 18 Ιουλίου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ένα από τα δέκα δημοφιλέστερα βιβλία από κάθε κατηγορία, όπως αυτά προέκυψαν από τις ψήφους της πρώτης φάσης, ώστε να αναδειχθούν εν τέλει οι μεγάλοι νικητές για το 2020. Επιπλέον, στη Β φάση του θεσμού το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει και το αγαπημένο Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο.

Εκτός από τα βραβεία του κοινού υπάρχουν τρία (3) ειδικά βραβεία, τα οποία προκύπτουν κατόπιν ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής, με μέλη έγκριτους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου:

 1. Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα:

Όπως κάθε χρόνο στην κατηγορία θα συμπεριληφθούν όλοι οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, που θα συμμετέχουν στα βραβεία βιβλίου Public 2020 και συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έως και σήμερα. Η κριτική επιτροπή καλείται να αναδείξει τους εκδοτικούς οίκους που ξεχώρισαν για την ποιότητα και τη συνέπεια του έργου τους τη χρονιά που πέρασε.

 1. Τιμώμενη Λογοτεχνία: Βόρειες Χώρες

Στη συγκεκριμένη κατηγορία συμμετέχουν αποκλειστικά τίτλοι βιβλίων από Δανία, Φιλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Γροιλανδία και Νησιά Φερόε, που έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα και έχουν κυκλοφορήσει το 2020.

 1. Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public:

Για τα συγκεκριμένα βραβεία ψηφίζουν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public και θα συμπεριληφθούν όλα τα βιβλία που κατατίθενται στις αντίστοιχες κατηγορίες κοινού:

 • Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Μυθιστόρημα
 • Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Παιδικό βιβλίο
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter