Βραβείο δημοσίων σχέσεων Μηταράκη σε Σχοινά στο όνομα του προσφυγικού

Βραβείο δημοσίων σχέσεων Μηταράκη σε Σχοινά στο όνομα του προσφυγικού

Από τον Ιούλιο του 2021 και την εξευτελιστική ακύρωση της βράβευσης του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν παρέμβασης του -ανεξάρτητου πλέον- βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου και άλλων ακροδεξιών κύκλων, έχουν περάσει σχεδόν επτά μήνες. Σήμερα, η ελληνική πολιτεία, αντί για έναν διασώστη, βραβεύει για τη συμβολή του στο μεταναστευτικό τον διοικητή της Frontex και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Κι αυτό, την ίδια ώρα που η χώρα μας και ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής παραμένουν έκθετοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα εγκληματικά pushbacks σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

«Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Α’ τάξης απένειμε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, για τη σημαντική συμβολή του ιδίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και των επιπτώσεών της στις τοπικές κοινωνίες» έγραφε το λιτό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου το απόγευμα της Παρασκευής, αναπαράγοντας το δελτίο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και συνδέοντάς το από βίντεο με δηλώσεις των δύο ανδρών.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είχε φτάσει μέχρι το Βίλνιους της Λιθουανίας, για να βραβεύσει με ανάλογη τιμητική διάκριση τον Διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι. Συγκεκριμένα, στον διοικητή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής απένειμε το δεύτερο τη τάξει αντίστοιχο βραβείο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τη «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β` Τάξης». Και τα δύο βραβεία, κατά το υπουργείο, απονεμήθηκαν στους δύο άνδρες για τη συμβολή τους «στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και των επιπτώσεών της στις τοπικές κοινωνίες».

«Ενδιαφέρουσα επιλογή: Καταγράψαμε εκτενώς πώς ο Frontex έκανε τον εαυτό της συνένοχο στην ελληνική εκστρατεία επαναπροώθησης και πώς ο Λεγκέρι βοήθησε να συγκαλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είχε γράψει η δημοσιογράφος του Politico, Νεκταρία Σταμούλη για τη βράβευση του διοικητή της Frontex. Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκαλέσει την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή για την αποτυχία της στη διερεύνηση των αποδεικτικών στοιχείων για πιθανά pushbacks στα ελληνικά σύνορα. Μάλιστα, η Frontex αντιμετωπίζει ακόμα και καταγγελία για συμμετοχή σε επιχείρηση που παραβιάζει ωμά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τα δημοσιεύματα και οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία για τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις επιμένουν να εκθέτουν τη χώρα.

Η βράβευση του Γάλλου από τον Έλληνα υπουργό ήρθε τον περασμένο Ιανουάριο, όπως ανέφερε ο δεύτερος, «καθώς η επιχειρησιακή λειτουργία και η συνολική στήριξη του Οργανισμού στην Ελλάδα, έχει επιτρέψει στη χώρα μας να διατηρήσει τα χαμηλότερα επίπεδα μεταναστευτικών ροών της τελευταίας δεκαετίας».

Η αντίθεση μεταξύ της παρολίγον βράβευσης του διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου το περασμένο καλοκαίρι φαίνεται με γυμνό μάτι.

Ένα πολύ φωτογραφικό βραβείο

Αναζητώντας πληροφορίες για τα βραβεία που απονέμει ο Ν. Μηταράκης, διαπιστώνει κανείς πως σχεδόν συστάθηκαν για να αποδοθούν στους παραπάνω. Συγκεκριμένα, μόλις στις 24 Νοεμβρίου υπεγράφει το Προεδρικό Διάταγμα (υπ’ αριθμόν 95/2021), που καθορίζει και τα κριτήρια απονομής, καθώς ακόμα και το σχήμα του μεταλείου και το σχεδιασμό του διπλώματος που το συνοδεύει.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, «τα μετάλλια της Διαμνημόνευσης Μεταναστευτικής Αρωγής είναι η Διαμνημόνευση Α’ Τάξης (Διαμνημόνευση Τιμής) και η Διαμνημόνευση Β’ Τάξης (Διαμνημόνευση Αξίας) και απονέμονται σε δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους και ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και των Υπουργείων που ορίζονται εκάστοτε ως αρμόδια για την αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων της μεταναστευτικής κρίσης, αιρετά μέλη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη διεθνών οργανισμών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και σε άλλα πρόσωπα που από τη θέση και την εν γένει δράση τους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και των επιπτώσεων της».

Όπως προκύπτει από την πρώτη και τη δεύτερη βράβευση, ο υπουργός Μηταράκης έσπευσε να βραβεύει «στελέχη διεθνών οργανισμών», και δη τον επικεφαλής της Frontex και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, παραγκωνίζοντας τόσο τις χιλιάδες δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων, ενστόλων, όσο και των μελών της κοινωνίας των πολιτών που προσφέρουν εδώ και χρόνια στο προσφυγικό.

Χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες πολιτών τους οποίους εκτός από τον Ν. Μηταράκη, φρόντισε να παραβλέψει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατά τη βράβευσή του.

«Η θέσπιση του βραβείου αυτού, της τιμητικής αυτής διάκρισης από την ελληνική πολιτεία, καταδεικνύει πόσο δρόμο έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στο ζωτικής σημασίας ζήτημα του μεταναστευτικού, και αυτή η μεγάλη πρόοδος, τα μεγάλα επιτεύγματα, χωρίς καμία αμφιβολία, η χώρα τα χρωστάει κυρίως στη δικιά σου τη δουλειά ως υπουργού, και στις ακούραστες προσπάθειες της ομάδας σου, τις οποίες είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι αυτά τα δύο χρόνια που έχω την τιμή να είμαι ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για το θέμα» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τη βράβευσή του ο Μ. Σχοινάς.

«Ο κ. Σχοινάς έχει υποβοηθήσει σημαντικά τις προσπάθειές μας, για ανάκτηση του ελέγχου στο μεταναστευτικό και τη θέση σε εφαρμογή μίας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία ήδη αποφέρει καρπούς, με όρους σημαντικής μείωσης των αφίξεων, ελάφρυνσης των νησιών μας, επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής ασύλου και δημιουργίας αξιοπρεπών και ασφαλών δομών φιλοξενείας» ανταπάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Μηταράκης.

Κατά πως φαίνεται, η συμβολή στη διάσωση και τη διαβίωση των χιλιάδων ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά σύνορα δεν αποτελεί για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αίτιο βράβευσης. Άλλωστε, όπως έδειξε το καλοκαίρι και ο Ιασ. Αποστολόπουλος με τη στάση του, τέτοιου είδους βραβεία δεν αφορούν τους ανθρώπους που προσφέρουν τον χρόνο και τις υπηρεσίες τους για τη διάσωση και την καλύτερη διαβίωση των προσφύγων.

Από αυτή την παραδοχή όμως, μέχρι την βράβευση ανώτατων αξιωματούχων στο όνομα της μείωσης των μεταναστευτικών ροών, μετατρέποντας ακόμα και μία τιμητική διάκριση σε δημόσιες σχέσεις και προεκλογική φιέστα, ο δρόμος είναι μακρύς και η πρόκληση μεγάλη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter