«Βράζει» η Κεφαλλονιά με τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ για τις αποζημιώσεις του «Ιανού»

«Βράζει» η Κεφαλλονιά με τον τοπικό βουλευτή της ΝΔ για τις αποζημιώσεις του «Ιανού»

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κεφαλλονιάς η καθυστέρηση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε στο νησί το σαρωτικό πέρασμα του “Ιανού”, γεγονός που αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου θέτοντας προ των ευθυνών του τον βουλευτή της ΝΔ, Παναγή Καππάτο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα του efimeridakefalonia.gr με τίτλο: «Επιθανάτιος ρόγχος οι αποζημιώσεις του «Ιανού» για τον Βουλευτή μας, πολιτική ταφόπλακα στην προσπάθεια να εκλεγεί ξανά ο Παναγής Καππάτος» που έχει ως εξής:

Με όνειρα και ελπίδες για πολιτική ανέλιξη ξεκίνησε ο Βουλευτής μας, Παναγής Καππάτος, τον περασμένο Οκτώβριο να μοιράζει (μέσω της κυβέρνησης) αποζημιώσεις του «Ιανού», ωστόσο τα όνειρά του έχουν γίνει εφιάλτης για τον ίδιο, αλλά και για την τοπική Νέα Δημοκρατία.
Οι απίστευτες καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στις αποζημιώσεις ατόμων που έχουν χάσει μέρος της περιουσίας τους από τον «Ιανό», οι αετονύχηδες που τα πήραν όταν έπρεπε και η αστεία ΚΥΑ που αφήνει εκτός αποζημίωσης ανθρώπους που το 2019 έτυχε να μην κατοικούν στο σπίτι που ο «Ιανός» τους κατέστρεψε το 2020, είναι οι λόγοι που ο Παναγής Καππάτος, από το Έβερεστ του Ιουλίου του 2019, έχει καταλήξει να βρίσκεται στην Άβυσσο των Μαριάννων το 2021. Αποτελεί πλέον καμένο χαρτί για όλους αυτούς που δεν μπήκαν στο κλαμπ των αποζημιώσεων του «Ιανού», την ώρα που κάποιοι άσχετοι με την θεομηνία ή γνωστοί παράγοντες και μικροπαράγοντες του τόπου ξεκοκάλιζαν τα 5000 ή τα 8000 ευρώ που τους προσέφερε απλόχερα η κυβέρνηση του κ. Καππάτου. Όλο αυτό το σκηνικό αποτελεί τον επιθανάτιο πολιτικό ρόγχο του κ. Καππάτου, ο οποίος έχει καταντήσει ανύμπορος και απλός τροχονόμος της κυβέρνησης. Ένα κομμάτι των κατοίκων είναι καζάνι που βράζει, αφού ο κ. Βουλευτής, πιστός στα πιστεύω του (εγώ να πάρω και οι υπόλοιποι να πάνε να γαμ…) έχει κάνει μέρος της κοινωνίας του νησιού μας να είναι έτοιμη να τον λιντσάρει στην πρώτη ευκαιρία. Η αχρηστία του δεν έχει όρια. Την ώρα που στην Βουλή ψηψίζει ανύπαρκτες και ανούσιες Νομοθετικές Ρυθμίσεις, δεν είχε το θάρρος να ψελλίσει κάτι για τους ανθρώπους που αποκλείστηκαν άδικα, παράνομα και παράλογα από την αποζημίωση του «Ιανού».
Παραθέτω την επίσημη επιστολή που του έστειλα πριν από μία σχεδόν εβδομάδα, αλλά και την απάντησή του (που είναι για πολλές κλωτσιές) δύο ημέρες αργότερα.

Η επιστολή προς τον Βουλευτή του Νομού μας
ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ κ. Καππάτο Παναγή
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ κ. Σταύρο Τραυλό
ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο
Αγαπητέ κ. Καππάτε
Όπως φαντάζομαι γνωρίζετε έχουν προκύψει πολλά προβλήματα αναφορικά με τις αποζημιώσεις του «Ιανού» στους συμπολίτες μας. Παρά τις προσπάθειες που κάνετε, τα προβλήματα συνεχίζονται, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να μην έχουν πάρει ακόμη την αποζημίωση των 5000 ευρώ.
Το νέο πρόβλημα που έχει προκύψει, που αφορά τουλάχιστον οκτώ (8) περιπτώσεις που έχουν γίνει σε μένα γνωστές, ανάμεσά τους και εγώ, η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών απέρριψε αίτημα συμπολιτών μας για την αποζημίωση, με το σκεπτικό ότι στο Ε1 του οικονομικού έτους 2019 δεν έχει δηλωθεί το ακίνητο που αιτείται της αποζημίωσης.
Όπως γνωρίζετε ο «Ιανός» χτύπησε το νησί μας τον Σεπτέμβριο του 2020, άρα όποιος έπαθε καταστροφές στο σπίτι του, το οποίο είναι δηλωμένο στο έντυπο Ε1 του οικονομικού έτους 2020, δικαιούνται το ποσό των 5000 ευρώ. Η απόρριψη της αίτησης σε αυτούς τους ανθρώπους είναι εντελώς παράνομη και παράλογη. Πως γίνεται κάποιος, ο οποίος δεν ζούσε στην Κεφαλονιά το 2019 ή ζούσε σε άλλο σπίτι το 2019 (κυρίως ενοικιαστές), να μένουν έξω από την αποζημίωση;
Οι καταστροφές έγιναν το 2020 και όχι το 2019, που θέτει όρο η συγκεκριμένη Διεύθυνση που επεξεργάζεται τα αιτήματα των συμπατριωτών μας. Τι σχέση έχει το 2019 με το 2020; Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε επί του θέματος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο νομό μας και απαντήσετε στα παραπάνω.

Ξενοφώντας Ευαγγελάτος
Δημοσιογράφος
Αργοστόλι – Κεφαλονιά

Η απάντηση του κ. Βουλευτή
κ. Ευαγγελάτε,
Ευχαριστώ για το μήνυμά σας.
Η διαδικασία αποζημιώσεων έγινε με βάση την ΚΥΑ Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./οικ.10423/Α380/2020 (ΦΕΚ 4434/Β/07-10-2020).
Στο κεφάλαιο Α, η παράγραφος 4 αναφέρει:
4. Η χρήση της πληγείσας κατοικίας από τον αιτούντα αποδεικνύεται και από τα φορολογικά στοιχεία Ε1, Ε2, ΕΝ.Φ.Ι.Α (φορολογικού έτους 2019) και Ε9 με τις μεταβολές μέχρι την ημέρα του συμβάντος καθώς και από τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας σε περίπτωση ενοικιαστή μακροχρόνιας μίσθωσης.
Όλη η διαδικασία αποζημιώσεων, η οποία έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να γίνει μόνο με βάση τα οριζόμενα από τη σχετική ΚΥΑ.
Σε αυτή είναι σαφές ότι ως προαπαιτούμενο θεωρείται η δυνατότητα απόδειξης χρήσης το φορολογικό έτος 2019 και όχι του 2020.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Σημείωση: Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις… ενέργειες του Βουλευτή μας υπέρ αυτών που το 2019 τον έστειλαν στο Κοινοβούλιο για να τους εκπροσωπήσει.
Σημείωση 2: Άφαντοι από όλη αυτή την ιστορία δηλώνουν η Περιφερειάρχης κα Κράτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τραυλός και ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Μιχαλάτος.

Πηγή: efimeridaKefalonia.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter