Βραζιλία: Ανεβαίνει ο Λούλα, πέφτει ο Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ανεβαίνει ο Λούλα, πέφτει ο Μπολσονάρο

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Βραζιλία καταγράφει πως η δημοτικότητα τόσο του βραζιλιάνου προέδρου και ακροδεξιού Μπολοσονάρο, όσο και των πολιτικών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, αφήνοντας χώρο στον αριστερό πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα.

Η κατάληψη του προεδρικού θώκου από τον Μπολσονάρο το 2018 υπήρξε μια δυσάρεστη εξέλιξη για την Λατινική Αμερική και σηματοδότησε την επιστροφή της ακροδεξιάς στη Βραζιλία, ξυπνώντας τις μνήμες από τη σκληρή στρατιωτική δικτατορία (1964-1985) που είχε επιβληθεί στους βραζιλιάνους τη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Μπολσονάρο δεν άργησε να αποδείξει πως η κυβέρνηση του θα επέστρεφε στις πιο σκοτεινές εποχές, μιμούμενος το ύφος και τον ανορθολογισμό του Ντόναλντ Τραμπ, ασκώντας υγειονομική πολιτική κατά της πανδημίας με το δεδομένο πως ο κορονοϊός είναι «γριπούλα» και εργαλείο των Κινέζων στα πλαίσια ενός βιολογικού πολέμου.

Ως συνέπεια των πολιτικών και των απόψεων του Μπολσονάρο, οι διαδηλωτές τον Ιούλιο του ‘21 βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας την παραίτηση του ακροδεξιού προέδρου εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης του ιδρύματος Genial Investimentos αποκάλυψε μεγάλη ανησυχία στον βραζιλιανικό πληθυσμό για μια σειρά από ζητήματα όπως η ανεργία, η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και η πανδημία.

Η διάχυτη δυσαρέσκεια έχει οδηγήσει τους βραζιλιάνους να ζητούν την επιστροφή του Λούλα φτάνοντας το 44%, έναντι του 23% που συγκεντρώνει ο Μπολσονάρο.

Συνεπώς, ο δρόμος προς τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου θα είναι δύσβατος για τον Μπολσονάρο, αφού αναμένεται να επιστρέψει η Αριστερά και ο Λούλα ως νικητές.

Θα πρέπει ωστόσο να συνυπολογίζονται παράγοντες όπως οι ακροδεξιοί θύλακες στον στρατό που πάντοτε έπαιζαν έναν αρνητικό ρόλο τις πολιτικές εξελίξεις της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ήδη ο Μπολσονάρο έχει σπεύσει να δώσει στον στρατό επιπλέον εξουσίες και αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών του και αποτελεί ερώτημα εάν η ηγεσία του στρατού θα δεχθεί ξανά μια αριστερή κυβέρνηση ή θα προχωρήσει σε αποσταθεροποιητικές και αντιδημοκρατικές ενέργειες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter