Βραζιλία: «Επίθεση φιλίας» από τον πρόεδρο Λούλα σε χώρες της Αφρικής

Βραζιλία: «Επίθεση φιλίας» από τον πρόεδρο Λούλα σε χώρες της Αφρικής
Luiz Lula da Silva (AP Photo/Amr Nabil)

Άνοιγμα στις χώρες της Αφρικής κάνει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, καθώς με αφορμή την συμμετοχή του στην Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αιθιοπία, όπου προσκλήθηκε που ξεκινάει σήμερα, θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, που είναι και η δεύτερη επίσκεψη του σε αφρικανικό έδαφος από τον Αύγουστο. Τόσο η Αίγυπτος, όσο και η Αιθιοπία, θεωρούνται στρατηγικής σημασίας χώρες για την Βραζιλία, καθώς νωρίτερα φέτος εντάχθηκαν στους BRICS.

Η Βραζιλία και ο Λούλα έχουν σημαντική απήχηση στην Αφρική, δεδομένου του γεγονότος ότι η Βραζιλία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο Μαύρο πληθυσμό εκτός Αφρικής, ενώ παράλληλα είναι μια χώρα που σχετίζεται άμεσα με την δουλεία αλλά χωρίς να είναι η ίδια μια αποικιοκρατική δύναμη. Η Βραζιλία είναι πλέον η ένατη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και το γεγονός ότι θεωρείται ως παράδειγμα στην Αφρική, αλλά και αλλού, σε ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής το οφείλει κατά κύριο λόγο στον Λούλα που από το 2003 όταν εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας, έχει κυβερνήσει τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλο.

Στόχος των επισκέψεων του Λούλα είναι να καταφέρει να τονώσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Βραζιλίας με χώρες κλειδιά της αφρικανικής ηπείρου, αφού την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται μια κάμψη του όγκου των εμπορικών συναλλαγών της με χώρες της Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα από το 2013 μέχρι το 2023, η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Βραζιλίας και των χωρών της Αφρικής από 28 δισεκατομμύρια δολάρια έπεσε στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχουν λόγοι για αυτή την «απομάκρυνση» της Βραζιλίας από την Αφρική. Συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής κρίσης (που συνεχίζεται) στην Βραζιλία, αλλά και της υπόθεσης διαφθοράς που είναι γνωστή ως «Πλυντήριο Αυτοκινήτων», στην οποία είχαν προσπαθήσει να εμπλέξουν τον ίδιο τον Λούλα. Μεταξύ άλλων αποκαλύψεων σχετικά με την υπόθεση αυτή, ήταν και η αποκάλυψη πως κατασκευαστικές εταιρείες της Βραζιλίας χρησιμοποιούσαν διάφορα κόλπα για να πλουτίζουν από μεγάλα κατασκευαστικά πρότζεκτ σε αφρικανικές χώρες. Επιπλέον ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός και φιλοτραμπικός Ζαϊρ Μπολσονάρο, είχε στην ουσία υποβαθμίσει τις σχέσεις με τις χώρες της Αφρικής.

Η πρόσκληση του Λούλα στην Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης (AU), στην Αντίς Αμπέμπα, έχει επίσης κι έναν άλλο στόχο, αφού η Βραζιλία έχει φέτος την προεδρία της G20. Η AU, μπήκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στην G20 με την στήριξη της Βραζιλίας και τώρα την περίοδο της προεδρίας της Βραζιλίας στην Ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών, ο Λούλα θα προσπαθήσει να ενισχύσει, αλλά και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των αφρικανικών χωρών, βάζοντας τα ως θέματα στην ατζέντα των συνεδριάσεων. Τα πιο σημαντικά εξ αυτών, παραμένουν δυστυχώς η εξάλειψη της φτώχειας και η πείνα.

Διαβάστε επίσης: Χαμάς: Οι όμηροι στη Γάζα «αγωνίζονται για την επιβίωσή τους» όπως ο παλαιστινιακός λαός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter