Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο προσέφυγε στο εκλογοδικείο αμφισβητώντας τη νίκη του Λούλα

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο προσέφυγε στο εκλογοδικείο αμφισβητώντας τη νίκη του Λούλα

O απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα στη Βραζιλία, προσφεύγοντας στο ανώτατο εκλογοδικείο (TSE) ισχυριζόμενος ότι οι ψήφοι από ορισμένα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα πρέπει να ακυρωθούν και αμφισβητώντας έτσι το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που οδήγησαν σητν επικράτηση του κεντροαριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Η προσφυγή του Μπολσονάρο θεωρείται απίθανο να έχει τύχη, καθώς η νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές έχει επικυρωθεί από το TSE και έχει αναγνωριστεί από κορυφαίους πολιτικούς στη Βραζιλία και από αρχηγούς κρατών στο εξωτερικό. Ωστόσο, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα κίνημα διαμαρτυρίας που παραμένει πιστό στον Μπολσονάρο, αρνούμενο να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συνεργάτες του Μπολσονάρο, οι οποίοι κατέθεσαν την προσφυγή, υποστήριξαν ότι κατόπιν ελέγχου της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων, εντοπίστηκαν ενδείξεις ανεπανόρθωτων βλαβών σε πεπαλαιωμένα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ο Μπολσονάρο έχει αμφισβητήσει επανειλημμένως την αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, χωρίς να παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι στον απόηχο της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, το εθνικό νόμισμα της Βραζιλίας υποχώρησε κατά 1,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στις απογευματινές συναλλαγές.

Πηγή: Reuters, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter