Βραζιλία: Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Λούλα – Διατάγματα κατά ιδιωτικοποιήσεων και οπλοκατοχής

Βραζιλία: Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Λούλα – Διατάγματα κατά ιδιωτικοποιήσεων και οπλοκατοχής

Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα υπέγραψε ορισμένα καίρια διατάγματα τα οποία ακυρώνουν τις πολιτικές που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο 77χρονος πρόεδρος της Βραζιλίας, σταμάτησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης οκτώ δημόσιων επιχειρήσεων που άρχισε επί Μπολσονάρου, συμπεριλαμβανομένων της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, της Petrobras, και των βραζιλιάνικων ταχυδρομείων. Δήλωνε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πως δεν θέλει να ιδιωτικοποιηθεί καμιά δημόσια επιχείρηση.

Παράλληλα, επεκτείνεται το δημοφιλές πρόγραμμα «Bolsa Familia» («Οικογενειακό Επίδομα»), που φθάνει ως και τα 600 reais (110 ευρώ) τον μήνα για τις φτωχότερες οικογένειες. Επρόκειτο για υπόσχεση που είχε κάνει έπειτα από κοπιώδη διαπραγμάτευση με το κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, ώστε το πρόγραμμα πρόνοιας αυτό να εξαιρεθεί από το πλαφόν των δαπανών του δημοσίου.

Ο Λούλα εξάλλου υπέγραψε αύξηση του κατώτερου μισθού από τα 1.212 στα 1.320 reais (περίπου 245 ευρώ), απόφαση που δεν είχε ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Επίσης, με προεδρικό διάταγμα ανεστάλη για δύο μήνες η χορήγηση νέων αδειών οπλοφορίας και αγοράς πυρομαχικών για κυνηγούς, συλλέκτες και τους ενασχολούμενους με το άθλημα της σκοποβολής. Η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών είδε το οπλοστάσιό της να τριπλασιάζεται τα τέσσερα χρόνια της θητείας του κ. Μπολσονάρου στην προεδρία: τα καταγεγραμμένα όπλα έφθασαν το ένα εκατομμύριο.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος δημιούργησε ακόμη ομάδα εργασίας επιφορτισμένη να προτείνει νέα ρύθμιση, παρόμοια με το πρόγραμμα αφοπλισμού των πολιτών που είχε τεθεί σε ισχύ το 2003, στην πρώτη του θητεία. «Το διάταγμα για τον έλεγχο των όπλων επιδιώκει να κλείσει η ανεύθυνη περίοδος του ‘όλα επιτρέπονται’, που ήταν ασύμβατη με το Σύνταγμα», τόνισε μέσω Twitter ο Φλάβιου Τζίνου, υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας του Λούλα.

Ο νέος αρχηγός του κράτους υπέγραψε και σειρά διαταγμάτων με σκοπό να ενισχυθεί η προστασία του Αμαζονίου, καθώς η αποψίλωση του τροπικού δάσους κατά μέσον όρο αυξήθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία.

Ο Λούλα εγκαθίδρυσε ιδίως «διαρκή διυπουργική επιτροπή για την προστασία και τον έλεγχο της αποψίλωσης του δάσους», ενώ ενεργοποίησε εκ νέου το Ταμείο για τον Αμαζόνιο, που είχε δημιουργηθεί το 2008 για τη συγκέντρωση δωρεών προορισμένων για να γίνουν επενδύσεις στο δάσος και στην προστασία του.

Το Ταμείο για τον Αμαζόνιο μπήκε στον πάγο το 2019, εξαιτίας των χαωδών διαφορών απόψεων για τον προορισμό των κεφαλαίων ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γερμανία, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτό, και την κυβέρνηση Μπολσονάρου. Τόσο το Όσλο, όσο και το Βερολίνο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να το χρηματοδοτήσουν ξανά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter