Βραζιλία: Οργή για δολοφονία πολίτη από αστυνομικούς με άρωμα ρατσιστικής βίας (Video)

Βραζιλία: Οργή για δολοφονία πολίτη από αστυνομικούς με άρωμα ρατσιστικής βίας (Video)
Πηγή: Twitter

Οργή έχει προκαλέσει στη Βραζιλία νέο περιστατικό αστυνομικής βίας, που κόστισε τη ζωή ενός μαύρου πολίτη που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, μέλη της αστυνομίας σταμάτησαν τον 38χρονο Τζενιβάλντο ντε Χεσούς Σάντος, στην πόλη Ουμπαούμπα, την Τετάρτη.

Οπτικό υλικό από το περιστατικό δείχνει δύο αστυνομικούς να κρατούν κλειστή την πόρτα του πορτμπαγκάζ, πάνω στα πόδια του άνδρα τα οποία κρέμονται απ’έξω και τα κουνά, ενώ πυκνός καπνός βγαίνει από το όχημα.

«Θα τον σκοτώσουν», ακούγεται να λέει ένας παρευρισκόμενος καθώς τα πόδια του Σάντος σταματούν να κινούνται.

Η νεκροψία που διεξήχθη από το κρατικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο κατέληξε ότι ο κ. Σάντος πέθανε από ασφυξία, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί τι την προκάλεσε.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας δήλωσε ότι έχει εκκινηθεί πειθαρχική διαδικασία για να διερευνηθεί η συμπεριφορά των αστυνομικών.

Το περιστατικό έχει οδηγήσει σε ευρεία καταδίκη σε ολόκληρη τη Βραζιλία, με πολλούς να επικρίνουν τις φερόμενες ενέργειες της αστυνομίας ως ρατσιστική πράξη. Το περιστατικό συνέβη στην επέτειο δύο ετών από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ενός μαύρου άνδρα, από αστυνομικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αστυνομικοί μετέτρεψαν ένα αυτοκίνητο σε θάλαμο αερίων και εκτέλεσαν έναν ψυχικά ασθενή άνδρα», έγραψε στο Twitter η Ρενάτα Σόουζα, μαύρη ακτιβίστρια και πολιτικός από το Ρίο ντε Τζανέιρο. «Δεν υπάρχουν λόγια για τέτοια απανθρωπιά. Η Βραζιλία είναι ένα στρατόπεδο εξόντωσης», συμπλήρωσε.

«Αυτά τα δύο παράσιτα ήξεραν πως τους βιντεοσκοπούν και παρόλα αυτά εφάρμοσαν μια θανατική ποινή. Δεν υπάρχει πλέον αξιοπρέπεια ή ντροπή. Τον βασάνισαν και τον εκτέλεσαν», έγραψε στο Twitter ο Ντάγκλας Μπέλτσιορ, μέλος οργάνωσης για τα δικαιώματα των μαύρων. «Πώς συνεχίζεις την ημέρα σου έπειτα από αυτό; Η δική μου θα είναι φριχτή, καθώς θα σκέφτομαι ότι εγώ ή ένας από τους φίλους μου θα μπορούσαμε να είμαστε οι επόμενοι», συμπλήρωσε.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα κάνει έρευνα για τον θάνατο του Σάντος, ο οποίος κηδεύτηκε την Πέμπτη. Ντόπιοι στην Ουμπαούμπα έκαναν διαμαρτυρία πριν από την κηδεία, καίγοντας λάστιχα στον δρόμο όπου έχασε τη ζωή του, απαιτώντας δικαιοσύνη.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter