Βραζιλία: Πέθανε ο αρθρογράφος και πολιτικός Ντέιβιντ Μιράντα – Η καθοριστική συμβολή του στην υπόθεση Σνόουντεν

Βραζιλία: Πέθανε ο αρθρογράφος και πολιτικός Ντέιβιντ Μιράντα – Η καθοριστική συμβολή του στην υπόθεση Σνόουντεν

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Ντέιβιντ Μιράντα σε νοσοκομείο του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου νοσηλευόταν στην εντατική τους τελευταίους εννιά μήνες. Ο Βραζιλιάνος αρθρογράφος του Guardian, βουλευτής της Αριστεράς (2019 – 2022) και σύντροφος του βραβευμένου δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνουολντ. Οι δύο τους είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποκάλυψη και στο ξετύλιγμα της υπόθεσης Σνόουντεν.

«Αύριο θα γινόταν 38 ετών», έγραψε ο Γκρίνουολντ στο Twitter. «Πέθανε εν ειρήνη, περιτριγυρισμένος από τα παιδιά μας, την οικογένεια και τους φίλους μας».

Ο Γκρίνουολντ, ακόμη, στην ανάρτησή του ανέφερε πως τις ταπεινές καταβολές του Μιράντα, κατάφερε έφτασε να γίνει ο πρώτος ομοφυλόφιλος που εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Ρίο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαρροές του Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013, στις οποίες πρωτοστάτησε ο Γκρίνγουολντ. Εκείνη τη χρονιά, ο Μιράντα συνελήφθη για εννέα ώρες στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, καθώς επέστρεφε στο Ρίο με στικάκια μνήμης που περιείχαν έγγραφα σχετικά με τις παρακολουθήσεις που είχαν οργανωθεί από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA.

Ο Μιράντα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο τον περασμένο Αύγουστο με σοβαρή γαστρεντερική λοίμωξη και πέθανε νωρίς την Τρίτη μετά από εννέα μήνες στην εντατική.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, από τη μεριά του, εξέφρασε τα συλλυπητήρια  του στον Γκρίνουολντ και σε όλη την οικογένεια, δηλώνοντας πως ήταν «Ένας νέος άνθρωπος με εξαιρετική πορεία που έφυγε πολύ νωρίς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter