Βραζιλία: Πόρισμα-κόλαφος κατά του Μπολσονάρου – 10 κατηγορίες για την πανδημία

Βραζιλία: Πόρισμα-κόλαφος κατά του Μπολσονάρου – 10 κατηγορίες για την πανδημία
A plaque reads in Portuguese "603,324 lives lost to COVID-19" in front of Senator Renan Calheiros during the session by a Senate committee investigating the handling of the pandemic by the administration of President Jair Bolsonaro in Brasilia, Brazil, Monday, Oct. 18, 2021. The committee is taking testimony from people who have lost relatives to the new coronavirus. (AP Photo/Eraldo Peres)

Επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας πρότεινε την Τετάρτη ότι ο Ζαΐρ Μπολσονάρυο πρέπει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον 10 κατηγορίες για τον χειρισμό της πανδημίας Covid-19, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με αναφορές σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά από έξι μήνες ακροάσεων, με συγκινητικές δηλώσεις μαρτύρων και αποκαλυπτικές καταθέσεις, η εξεταστική επιτροπή ζήτησε να κατηγορηθούν περίπου 60 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πέντε νυν ή πρώην υπουργών και τριών γιων του Μπολσονάρου.

Η Βραζιλία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στον κόσμο από την πανδημία με περισσότερους από 600.000 θανάτους. Ο Μπολσονάρο έχει επανειλημμένα υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του ιού, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μικρή γρίπη», προωθώντας θεραπείες που οι επιστήμονες είπαν ότι ήταν αναποτελεσματικές, απορρίπτοντας τα μέτρα απομόνωσης για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση και εκφράζοντας τη διαφωνία του για τα εμβόλια.

Ο Ρενάν Καλιέιρος, ο κεντρώος γερουσιαστής που είναι ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης 1.200 σελίδων, θα ζητήσει να κατηγορηθεί ο Μπολσονάρο για «σκόπιμα» εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων του κομπογιαννιτισμού και των «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Ωστόσο, ανακοίνωσε την απόσυρση των κατηγοριών «ανθρωποκτονίας» και «γενοκτονίας» την τελευταία στιγμή.

Η έκθεση αναφέρει ότι η επιτροπή «συγκέντρωσε στοιχεία ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση … ενήργησε αργά στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, εκθέτοντας σκόπιμα τον πληθυσμό σε πραγματικό κίνδυνο μαζικής μόλυνσης». Ενώ οι κατηγορίες είναι σοβαρές, η διαδικασία μπορεί να είναι απλώς συμβολική, καθώς ο Μπολσονάρου απολαμβάνει αρκετή υποστήριξη από το Κογκρέσο για να αποφύγει την έναρξη διαδικασιών παραπομπής.

Ομοίως, ο γενικός εισαγγελέας Αουγκούστο Αράς, που διορίστηκε από τον Μπολσονάρου, θα μπορούσε να τον προστατεύσει από κάθε κατηγορία. Ο Μπολσονάρο – ο οποίος αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές το επόμενο έτος – απέρριψε την έκθεση της επιτροπής ως «φάρσα».

Phg;

A plaque with the number of COVID-19 deaths in Brazil sits next to copies of a Senate commission report on the government’s handling of the pandemic, at the Federal Senate in Brasilia, Brazil, Wednesday, Oct. 20, 2021. A senator formally presented the report recommending President Jair Bolsonaro be indicted on criminal charges for allegedly bungling Brazil’s response to the COVID-19 pandemic and pushing the country’s death toll to second-highest in the world. (AP Photo/Eraldo Peres)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter