Βραζιλία: Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Μπολσονάρο έως το 2030

Βραζιλία: Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Μπολσονάρο έως το 2030

Δικαστήριο στη Βραζιλία ψήφισε να χαρακτηρίσει τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο Ζαϊρ Μπολσονάρο, ως ακατάλληλο για δημόσιο αξίωμα, καθώς απεφάνθη ότι καταχράστηκε την εξουσία του και αμφισβήτησε χωρίς αιτία το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Η απόφαση, μόλις ολοκληρωθεί η ψηφοφορία όλων των δικαστών, θα απαγορεύσει στον Μπολσονάρο να είναι υποψήφιος μέχρι το 2030, ανατρέποντας το πολιτικό μέλλον του 68χρονου πρώην λοχαγού και πιθανότατα καταστρέφει κάθε πιθανότητα να ανακτήσει την εξουσία.

Τέσσερις από τους επτά δικαστές στο ανώτατο εκλογικό δικαστήριο της χώρας συμφώνησαν ότι ο Μπολσονάρο έκανε κατάχρηση της εξουσίας του χρησιμοποιώντας κυβερνητικά κανάλια επικοινωνίας για να προωθήσει την εκστρατεία του και να σπείρει αμφιβολίες για την ψηφοφορία.

Η υπόθεση επικεντρώθηκε σε μια συνάντηση της 18ης Ιουλίου 2022, όπου ο Μπολσονάρο χρησιμοποίησε κυβερνητικά στελέχη, το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και το προεδρικό μέγαρο στη Μπραζίλια για να πει στους ξένους πρεσβευτές ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας ήταν νοθευμένο.

Ο Μπολσονάρο θα μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αντιμετωπίζει επίσης άλλα νομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων ποινικών ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς. Μιλώντας την Πέμπτη σε δημοσιογράφους στη Μπραζίλια, ο Μπολσονάρο ήταν προκλητικός: «Αυτή είναι αδικία εναντίον μου, για το Θεό! Δείξτε μου κάτι συγκεκριμένο που έχω κάνει ενάντια στη δημοκρατία», είπε. 

Σε μια συνέντευξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπολσονάρο αναγνώρισε ότι οι πιθανότητες ήταν μικρές για να βγει υπέρ του η απόφαση, η οποία θα τον απομακρύνει από τις δημοτικές εκλογές του 2024 και του 2028 καθώς και από τις γενικές εκλογές του 2026. Τυχόν μελλοντικές ποινικές καταδίκες θα μπορούσαν να παρατείνουν την απαγόρευση από τα δημόσια αξιώματα για αρκετά ακόμα χρόνια, ενώ δεν είναι εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο φυλάκισης.

Ο πρώην πρόεδρος Φερνάντο ντε Μέλο και ο σημερινός πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κηρύχθηκαν μη επιλέξιμοι στο παρελθόν, αλλά η υπόθεση Μπολσονάρο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένας πρόεδρος τίθεται εκτός επιλεξιμότητας για εκλογικές παραβιάσεις και όχι για ποινικό αδίκημα. Η νομοθεσία της Βραζιλίας απαγορεύει στους υποψηφίους με ποινικές ποινές να διεκδικούν αξιώματα.

Η επιλεξιμότητα του Λούλα αποκαταστάθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας μετά από αποφάσεις ότι ο τότε δικαστής και νυν γερουσιαστής Σέρζιο Μόρο ήταν προκατειλημμένος όταν καταδίκασε τον αριστερό ηγέτη σε σχεδόν 10 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter