Βρετανία: Απεργία νοσηλευτών με μισθολογικά αιτήματα

Βρετανία: Απεργία νοσηλευτών με μισθολογικά αιτήματα

Δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα συμμετάσχουν σε πρωτόγνωρες απεργιακές κινητοποιήσεις με μισθολογικά αιτήματα τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το σωματείο τους.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτικής (RCN) είχε ήδη ενημερώσει ότι οι νοσηλευτές θα απεργήσουν στις 15 και 20 Δεκεμβρίου, στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στα 100 χρόνια ιστορίας του, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα αιτήματα για αυξήσεις μισθών 5% πάνω από τον πληθωρισμό.

Το RCN — τα 465.000 μέλη του οποίου περιλαμβάνουν νοσηλευτές, μαίες και φοιτητές νοσηλευτικής — δήλωσε σήμερα ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων θα επηρεαστούν δομές του NHS (βρετανικό σύστημα υγείας) σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Η τοπική κυβέρνηση στη Σκωτία έχει ήδη ξεκινήσει διάλογο με το σωματείο και έτσι δεν εξαγγέλθηκαν απεργίες εκεί.

«Οι υπουργοί απέρριψαν την προσφορά μου για επίσημες μισθολογικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε η γενική γραμματέας του RCN Πατ Κάλεν. «Δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ανακοινώσουμε σε ποιες περιοχές θα απεργήσουν τα μέλη μας τον Δεκέμβριο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περίπου 7 εκατομμύρια ασθενείς στη Βρετανία βρίσκονται σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσηλευτών αναμένεται να εντείνουν την πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ αφού η Βρετανία βρίσκεται στο κατώφλι της οικονομικής ύφεσης, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται σε υψηλό 41 ετών (11,1% τον Οκτώβριο) και το κόστος διαβίωσης να γίνεται δυσβάσταχτο για πολλά νοικοκυριά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter