Βρετανία: Απεργιακά Χριστούγεννα στον δημόσιο τομέα

Βρετανία: Απεργιακά Χριστούγεννα στον δημόσιο τομέα

Στη Μ.Βρετανία δεν υπάρχει το αναμενόμενο κλίμα ενότητας που περιμένει κάποιος αυτές τις ημέρες. Οι απεργίες στον δημόσιο τομέα της χώρας συνεχίζονται ακάθεκτες και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλοί δυσκολεύονται φέτος να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι με τις οικογένειες τους. Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας ημέρα του Δεκεμβρίου, όμως, καθώς συνεχίζονται, ταλαιπωρούν ακόμα περισσότερο τους Βρετανούς αλλά και όσους τουρίστες επιλέγουν να επισκεφτούν τη χώρα ή το Λονδίνο που θεωρείται από τους κορυφαίους χριστουγεννιάτικους προορισμούς.

Για παράδειγμα για σήμερα, Κυριακή των Χριστουγέννων, απεργούν εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, στο εθνικούς αυτοκινητόδρομους, αλλά και στη συνοριακή φύλαξη της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλο το μεταφορικό σύστημα- κυρίως Αγγλίας και έπειτα Ουαλίας και Σκωτίας- έχει «παγώσει».

Από χθες το πρωί κιόλας, Παραμονή Χριστουγέννων, σταμάτησαν αρκετά δρομολόγια λόγω των απεργιών, όπως στις 9:45 όπου ήταν το τελευταίο δρομολόγιο από την πόλη του Leeds προς Λονδίνο, στις 11:22 από το Λονδίνο προς την πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, και στις 12:48 από το Λονδίνο προς το Μάντσεστερ. Χαρακτηριστικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί ότι μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου θα επηρεαστούν άμεσα τουλάχιστον 13 υπηρεσίες σιδηροδρόμων, ενώ έμμεσα δημιουργούνται σημαντικές καθυστερήσεις ακόμα και στο μετρό του Λονδίνου, το οποίο δεν απεργεί.

Και ο στρατός στις επάλξεις

Στους Βρετανούς και τους τουρίστες επιφυλάσσεται όμως περαιτέρω ταλαιπωρία. Εκτός του ότι για το καινούριο έτος νοσηλευτές και εργαζόμενοι στις μεταφορές έχουν προειδοποιήσει για περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση Σούνακ δεν προτίθεται να δώσει την αύξηση που επιθυμούν, λίγο πριν το κλείσιμο του έτους τα αεροδρόμια της χώρας υπολειτουργούν.

Οι εργαζόμενοι στον έλεγχο διαβατηρίων των αεροδρομίων έχουν απεργία μέχρι το τέλος του έτους με εξαίρεση μία μόνο ημέρα, στις 27 Δεκεμβρίου.Ο στρατός έχει καλύψει όσο το δυνατό καλύτερα μπορεί τις θέσεις αυτές, όμως όπως είναι αναμενόμενο δημιουργούνται αρκετές καθυστερήσεις. Να επισημανθεί ότι τις δυο προηγούμενες ημέρες απεργίες είχαν και οι ταχυδρόμοι της Royal Mail, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην έχουν λάβει ακόμα τα Χριστουγεννιάτικα δώρα τους ή ότι τέλος πάντων χρειάζονταν αυτή την περίοδο.

Ιστορικό κοινό μήνυμα Αγγλικανικής και Καθολικής εκκλησίας

Παρόλα αυτά σήμερα μια ιστορική στιγμή καταγράφηκε στη χώρα. Οι αρχιεπίσκοποι της Αγγλικανικής και Καθολικής εκκλησίας της Ουαλίας, για πρώτη φορά, έδωσαν ένα κοινό χριστουγεννιάτικο μήνυμα. Ο αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος της Ουαλίας, Άντριου Τζον, και ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος του Κάρντιφ, Μάρκ Ο’ Τουλ, οι οποίοι είναι καινούριοι στην θέση θέλησαν να δώσουν το κλίμα ενότητας που χρειάζεται η χώρα. Στο μήνυμα τους τόνισαν τις δυσκολίες που περνά η Μ.Βρετανία, όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής, αλλά και την πρόσφατη απώλεια της Βασίλισσας Ελισσάβετ, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμα «αχτίδες φωτός μέσα στο σκοτάδι».

Πηγή DW / Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter