Βρετανία: Από την Ελλάδα η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής κορονοϊού πριν το 2ο κύμα

Βρετανία: Από την Ελλάδα η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής κορονοϊού πριν το 2ο κύμα

Αποκαλυπτική είναι βρετανική έρευνα της  υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και της Κοινοπραξίας Γιονιδιωματικής Ανάλυσης Covide-19, όσον αφορά τον τουρισμό ως σημαντική αιτία αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, προκαλώντας το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανάλυση από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας και την Κοινοπραξία Γονιδιωματικής Ανάλυσης COVID-19 που παρουσιάζεται και στον βρετανικό Τύπο,  η Ελλάδα ήταν η χώρα από την οποία «εισήχθησαν» οι περισσότερες λοιμώξεις κορονοϊού στη Βρετανία από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο πέρυσι.

Το 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων από την Ελλάδα

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι οι αφίξεις από την Ελλάδα αντιστοιχούσαν στο 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων εκείνης της περιόδου. Από την Κροατία, που ακολουθεί στη σχετική λίστα, προέκυψε το 16% των εισαγόμενων λοιμώξεων και από την Ισπανία το 14%.

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι οι τουρίστες που επέστρεφαν από χώρες οι οποίες δεν υπάγονταν στην «κόκκινη λίστα» με υποχρέωση καραντίνας κατά την άφιξη, όπως από την Ελλάδα, ήταν πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό.

Οι αφίξεις δεν χρειάζονταν να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Ιουλίου η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε τους λεγόμενους «ταξιδιωτικούς διαδρόμους» με χώρες που θεωρούνταν χαμηλού ρίσκου ως προς τον κορονοϊό. Οι αφίξεις από αυτές τις χώρες δε χρειαζόταν να μπουν στη 14ήμερη καραντίνα που προβλεπόταν για τις αφίξεις από χώρες με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Σε αυτή την κόκκινη λίστα τοποθετήθηκαν άλλες χώρες που είναι δημοφιλείς με τους Βρετανούς τουρίστες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία.

Η 14ήμερη καραντίνα επιβλήθηκε τον Νοέμβριο

Η υποχρέωση καραντίνας για αφίξεις από την Ελλάδα άρχισε να ισχύει από το Νοέμβριο.

Η συνθήκη αυτή επηρέασε όχι μόνο τον αριθμό των τουριστών που μετακινήθηκαν μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, αλλά και τη διασπορά του ιού όταν οι άνθρωποι αυτοί επέστρεφαν επί βρετανική εδάφους.

Οι αφίξεις από το εξωτερικό χωρίς απομόνωση διέσπειραν περισσότερο τον ιό 

Η έρευνα αυτή δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες. Ο εκ των συντακτών της έρευνας καθηγητής Ντινές Αγκαργουάλ από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχολίασε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έκαναν «σημαντική διαφορά», καθώς διαπιστώθηκε ότι οι αφίξεις από το εξωτερικό που δεν έμπαιναν σε αυτοαπομόνωση ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να διασπείρουν τον ιό.

Ο καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Σάιμον Κλαρκ πρόσθεσε ότι «η αποτυχία να περιορίσουμε τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα φαίνεται ότι οδήγησε στην αχρείαστη εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων του ιού». Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «ήταν σαν να κλείνουμε την πόρτα αλλά να αφήνουμε ανοιχτό τον φεγγίτη».

Η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από το κυβερνητικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης επί 4.207 επιβεβαιωμένων φορέων του ιού που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό εκείνη την περίοδο. 882 από τους θετικούς φορείς είχαν επιστρέψει από την Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter