Βρετανία: Αποκαλυπτική έκθεση του Guardian προειδοποιούσε για τις συνέπειες πανδημίας από το 2016

Βρετανία: Αποκαλυπτική έκθεση του Guardian προειδοποιούσε για τις συνέπειες πανδημίας από το 2016

Ο Guardian αποκαλύπτει ότι υπήρχε έκθεση συμπερασμάτων για ενδεχόμενη έκρηξη κορονοϊού στη Βρετανία στα συρτάρια των υπουργών ήδη από το 2016.

Στην έκθεση μάλιστα γινόταν ειδική μνεία για την ανάγκη αποθέματος προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (PPE), αυτοματοποιημένου συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων και περιορισμό στην είσοδο ξένων ταξιδιωτών. Κάτι το οποίο ήταν οι τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις, όταν πιάστηκαν εξαπίνης στην αρχή της πανδημίας.

Η έκθεση ανατέθηκε στην Ντέιμ Σάλλι Ντέιβις, τότε επικεφαλής αξιωματούχος υγείας, που επισκέφτηκε μαζί με άλλους ειδικούς το αγγλικό ΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας και άλλες αρμόδιες αρχές.

Οι συμμετέχοντες στην αύξηση φαντάστηκαν ένα σενάριο όπου υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων αναπνευστικού (MERS-CoV) στην Μέση Ανατολή. Τα κρούσματα αυτά στη συνέχεια κατέφταναν στο Λονδίνο και στο Μπέρμιγχαμ και οδηγούσαν σε ένα μεγάλο ξέσπασμα του ιού. Ο MERS όπως και ο COVID προκαλεί ασθένεια του αναπνευστικού και μεταδίδεται ασυμπτωματικά, δίχως να υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια ώστε να τον σταματήσουν.

Η άσκηση αυτή ονομάστηκε «άσκηση Άλις» (Exercise Alice) και το 23 σελίδες κείμενο συμπερασμάτων της έκθεσης μέχρι πρότινος ήταν απόρρητο. Εντούτοις, ο φάκελος απελευθερώθηκε τη Πέμπτη 7/10 στα πλαίσια των νόμων ελευθερίας της πληροφορίας.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter