Βρετανία: ΔΝΤ και Moody’s αντίθετοι με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τρας

Βρετανία: ΔΝΤ και Moody’s αντίθετοι με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τρας

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επέκριναν την οικονομική στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης, μετά το χάος που προκάλεσε στα βρετανικά χρεόγραφα η ανακοίνωση του μίνι-προϋπολογισμού την περασμένη Παρασκευή από την κυβέρνηση. Η ταραχή που έχει επιφέρει ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να αγοράσει βρετανικά μακροπρόθεσμα ομόλογα, την ερχόμενη Πέμπτη, για να σταθεροποιήσει την αγορά.

Καμι-κουάζι

Η οικονομική πολιτική που έχει καταστρώσει ο Κουάρτενγκ είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των επιτοκίων των βρετανικών ομολόγων, αλλά και την πτώση της αξίας της λίρας στερλίνας έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, έχει προκληθεί σοβαρή αναστάτωση στη στεγαστική αγορά της Βρετανίας, με τις αξίες των σπιτιών να αναμένεται να πέσουν έως και 15% στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, τα κόστη δανεισμού στην Ευρώπη παρασύρονται προς τα πάνω από την αναστάτωση στη βρετανική νήσο. Η ταραχή που προκάλεσε σα σίφουνας ο νέος υπουργός Οικονομικών του έχει χαρίσει το προσωνύμιο «Καμι-κουάζι»…

Επικρίσεις

Αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός ότι οι νεοριγκανικής έμπνευσης εξαγγελίες της κυβέρνησης Τρας για μεγάλες μειώσεις φόρου στα υψηλά εισοδήματα και απορρύθμιση στις δημόσιες υπηρεσίες έλκουν την κριτική από όργανα του φιλελεύθερου οικονομικού συστήματος, όπως το ΔΝΤ και η Moody’s.

Από την πλευρά του, το Ταμείο είπε ότι οι νομοθετικές προτάσεις είναι πιθανό να αυξήσουν τις ανισότητες. «Δεδομένου του αυξημένου πληθωρισμού σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν προτείνουμε μεγάλα και χωρίς στόχο δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην πηγαίνει κόντρα στην νομισματική πολιτική». Επίσης, η Moody’s διευκρινίζει ότι οι μεγάλες μειώσεις φόρων χωρίς χρηματοδοτικό αντιστάθμισμα συνιστούν «πιστωτικό αρνητικό» για την Βρετανία, ενώ σημείωσε την έλλειψη εμπιστοσύνης της αγοράς στις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης της Τρας.

Το ΔΝΤ έχει συμβολική σημασία στη βρετανική πολιτική: το πακέτο διάσωσης που παρέσχε στη Βρετανία το 1976 μετά από μια κρίση του ισοζυγίου πληρωμών επέβαλε τεράστιες περικοπές δαπανών και θεωρείται από καιρό ως ταπεινωτικό χαμηλό σημείο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στο βάθος… λιτότητα μετά τις μειώσεις στη φορολογία των πλουσίων

Βρετανία-Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 17 μονάδων για τους Εργατικούς μετά το πακέτο λιτότητας της Τρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter