Βρετανία: Ελπίδες για θεραπεία του καρκίνου μέσω ιού που εξοντώνει επιβλαβή κύτταρα

Βρετανία: Ελπίδες για θεραπεία του καρκίνου μέσω ιού που εξοντώνει επιβλαβή κύτταρα

Xαρμόσυνες είναι οι ιατρικές εξελίξεις από τη Βρετανία, καθώς ένας νέος τύπος θεραπείας του καρκίνου, που χρησιμοποιεί έναν κοινό ιό για να μολύνει και να εξοντώνει επιβλαβή κύτταρα δείχνει πολλά υποσχόμενος στις πρώιμες δοκιμές του σε ανθρώπους.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, ο καρκίνος ενός ασθενούς εξαφανίστηκε, ενώ άλλοι ασθενείς είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται.

Μεταξύ των ασθενών που πήραν μέρος στην εν εξελίξει 1η φάση δοκιμής της ασθένειας που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Royal Marsden NHS Foundation Trust, ήταν ο 39χρονος Κριστόφ Βοϊκόφσκι, οικοδόμος από το δυτικό Λονδίνο. Διαγνώστηκε το 2017 με καρκίνο των σιελογόνων αδένων, κοντά στο στόμα. Παρά τη χειρουργική επέμβαση και άλλες θεραπείες εκείνη την εποχή, ο καρκίνος του συνέχισε να εξελίσσεται.

«Μου είπαν ότι δεν υπήρχαν επιλογές για μένα. Ήταν καταστροφικό, οπότε ήταν απίστευτο να μου δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχω στη δοκιμή», είπε. Έπειτα από σύντομη θεραπεία με τον ιό (ενέσεις κάθε δύο εβδομάδες για διάστημα ενάμιση μήνα), φαίνεται να έχει απαλλαγεί από τον καρκίνο εδώ και δύο χρόνια.

Οι ενέσεις γίνονται απευθείας στον όγκο. Ο ιός επιτίθεται στον καρκίνο με δύο τρόπους, εισβάλλοντας στα καρκινικά κύτταρα και κάνοντας τα να εκραγούν, ενεργοποιώντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περίπου 40 ασθενείς έχουν δοκιμάσει τη θεραπεία ως μέρος της δοκιμής. Σε ορισμένους δόθηκε η ένεση του ιού, που ονομάζεται RP2, από μόνη της. Άλλοι έλαβαν επίσης και το αντικαρκινικό φάρμακο nivolumab.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο στο Παρίσι και δείχνουν τα εξής:

  • 3 στους 9 ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε μόνο RP2, συμπεριλαμβανομένου του Κριστόφ Βοϊκόφσκι, είδαν τους όγκους τους να συρρικνώνονται
  • 7 στους 30 που είχαν συνδυασμένη θεραπεία φάνηκε να ωφελούνται επίσης
  • Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η κούραση, ήταν γενικά ήπιες

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Κέβιν Χάριγκτον, οι αντιδράσεις στη θεραπεία που παρατηρήθηκαν ήταν «πραγματικά εντυπωσιακές» σε μια σειρά προχωρημένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και ενός σπάνιου τύπου καρκίνου των ματιών.

Πηγή: BBC, SkyNews

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter