Βρετανία: Ένας χρόνος μετά τη σύντομη πρωθυπουργία της – Τί κάνει η Λιζ Τρας;

Βρετανία: Ένας χρόνος μετά τη σύντομη πρωθυπουργία της – Τί κάνει η Λιζ Τρας;

Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, η Λιζ Τρας κατευθύνθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ -μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου- για να αναλάβει τα ηνία μιας εκ των πιο σύντομων πρωθυπουργιών στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Η θητεία της έμελλε να προκαλέσει θυμηδία ανά τον κόσμο, καθώς μετά από ένα καυστικό –με απολαυστικά βρετανικό φλέγμα- σχόλιο του Economist (και ένα στοίχημα από την ταμπλόιντ εφημερίδα Daily Star), η Τρας θα έρχεται για πάντα στη μνήμη των πολιτών ως η πρωθυπουργός που έχασε από ένα μαρούλι…

Υπεράσπιση της… κληρονομιάς της

Καθώς ο διάδοχός της (και πρώην αντίπαλός της στην κούρσα για το τιμόνι των Τόρις) Ρίσι Σούνακ τα βρίσκει σκούρα με τις κυβερνητικές διεργασίες, η Τρας προσπαθεί να υπερασπιστεί τη σύντομη θητεία της. Μάλιστα σχεδιάζει μια μεγάλη ομιλία αργότερα αυτόν τον μήνα για να απαντήσει σε όσους ισχυρίζονται ότι το οικονομικό χάος δημιουργήθηκε από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στο δανεισμό (, πράγμα που προκάλεσε δυσανεξία στις αγορές.

Η Τρας έγινε η τρίτη γυναίκα επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας όταν ανέλαβε τον ρόλο της πρωθυπουργού. Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους πρωθυπουργίας της, η Τρας έπρεπε να αντιμετωπίσει ορισμένα σημαντικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Ωστόσο, ο χρόνος της στον ρόλο ήταν πολύ σύντομος. Μετά από μόλις επτά εβδομάδες ως πρωθυπουργός, ο Τρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού προσπάθησε να εισαγάγει ένα καταστροφικό οικονομικό σχέδιο που έπληξε περαιτέρω τη βρετανική οικονομία.

Η ηγεσία της παρομοιάστηκε με τη διάρκεια ζωής ενός μαρουλιού από τους δημοσιογράφους της Daily Star, οι οποίοι μετέδιδαν ζωντανά ένα μαρούλι iceberg στο γραφείο τους, το οποίο παρέμεινε φρέσκο ​​για περισσότερο από ό,τι ήταν η πρωθυπουργός της Βρετανίας η Τρας…

Τον Οκτώβριο του 2022, η Τρας παραιτήθηκε, λέγοντας ότι αποχωρούσε μετά από μια ανοιχτή εξέγερση των βουλευτών των Τόρις. Η εξέγερση είχε πυροδοτηθεί από πολλαπλές αποφάσεις που έλαβε η τότε πρωθυπουργός, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστροφικού μίνι προϋπολογισμού 45 δισεκατομμυρίων λιρών για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές για τις οποίες ο καγκελάριος Κουάζι Κουαρτένγκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ο μίνι-προϋπολογισμός οδήγησε σε εκτόξευση του κόστους των στεγαστικών δανείων, προκαλώντας οικονομική αναταραχή σε ολόκληρη τη χώρα.

Τι κάνει τώρα η Λιζ Τρας;

Η βρετανίδα πολιτικός κράτησε σχετικά χαμηλό προφίλ μέχρι πρόσφατα, καθώς συνήθισε στη ζωή μετά την πρωθυπουργία. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αλλά συνεχίζει να έχει κάποια πολιτική επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο ως βουλευτής που εκπροσωπεί το Νοτιοδυτικό Νόρφολκ.

Όταν επανεξελέγη ως βουλευτής τον Φεβρουάριο, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Χαίρομαι που επιλέχθηκα εκ νέου ως υποψήφια των Συντηρητικών για το Νοτιοδυτικό Νόρφολκ. Ευχαριστώ τον τοπικό μου σύλλογο για τη συνεχή υποστήριξή του και ανυπομονώ να αγωνιστούμε εν ευθέτω χρόνω για τις πέμπτες γενικές εκλογές μαζί».

Η Τρας είχε κάποιες επιπλέον πρωθυπουργικές αρμοδιότητες τις οποίες ολοκλήρωσε πρόσφατα όταν υπέβαλε τη λίστα τιμών τον περασμένο Αύγουστο. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι δεν θα έπρεπε να είχε τη δυνατότητα πρότασης εξαιτίας του πολύ σύντομου χρόνου της στην εξουσία. Έχει επίσης παρευρεθεί σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις και πρόσφατα συνάντησε την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ταϊπέι.

Μισθός πρωθυπουργού;

Οι πρώην πρωθυπουργοί μπορούν να διεκδικήσουν ετήσιο επίδομα £115.000 για να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση των δημοσίων καθηκόντων τους μετά το πέρασμα από το αξίωμα. Ωστόσο, υπήρξαν εκκλήσεις από όλη τη χώρα για την Τρας να μην πάρει το επίδομα, καθώς ήταν στην εξουσία μόνο για 49 ημέρες. Δεν είναι σαφές εάν έχει διεκδικήσει το επίδομα. Η Τρας φέρεται επίσης να έλαβε ένα πακέτο απόλυσης 18.000 λιρών όταν έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου, οι βουλευτές λαμβάνουν ετήσιο βασικό μισθό £86.584. Οι βουλευτές συχνά κερδίζουν χιλιάδες λίρες για δεύτερες δουλειές. Το Sky News ανέφερε ότι η Τρας συγκέντρωνε 15.770 λίρες την ώρα για την πρόσφατη εμφάνισή της στην Ταϊβάν.

Σπασμένο ρεκόρ

Τον τίτλο του συντομότερου πρωθυπουργού κατείχε προηγουμένως ο Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος ήταν στην εξουσία για 119 ημέρες (περίπου τέσσερις μήνες) πριν πεθάνει το 1827. Σε σύγκριση με τις άλλες δύο γυναίκες πρωθυπουργούς που κατείχαν τον ρόλο, η Τερέζα Μέι υπηρέτησε για κάτι περισσότερο από τρία χρόνια, ενώ η Μάργκαρετ Θάτσερ κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν 12 χρόνια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter