Βρετανία: «Επιχείρηση Ρίνκα» για την εξώθηση σε παραίτηση του Τζόνσον

Βρετανία: «Επιχείρηση Ρίνκα» για την εξώθηση σε παραίτηση του Τζόνσον

Καθώς οι πιέσεις μέσα στο Συντηρητικό κόμμα για την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον αυξάνονται, Τόριδες βουλευτές προσπαθούν να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του κόμματος να στείλουν στην κομματική επιτροπή επιστολές μη εμπιστοσύνης εις βάρος του πρωθυπουργού. Η προσπάθεια αυτή αποκαλείται από κάποιους «Επιχείρηση Ρίνκα», από τον σκύλο που σκοτώθηκε σε σκάνδαλο της δεκαετίας του ‘70, που οδήγησε τελικά στην σύλληψη του τότε επικεφαλής του Φιλελεύθερου κόμματος, Τζέρεμυ Θορπ.

Από την άλλη, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, ο στενός κύκλος των συνεργατών του πρωθυπουργού έχει καταστρώσει σχέδια να «πληρώσουν» τη νύφη υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί ώστε να γλυτώσει ο Τζόνσον. Αυτή η προσπάθεια έχει το… κωδικό όνομα «Επιχείρηση: Σώστε το Μεγάλο Σκύλο»…
Αθέτηση υποσχέσεων

Μέλη του κόμματος του Τζόνσον πιστεύουν ότι ο ηγέτης τους δεν έχει τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χορεύει μαζί με τους ανθρώπους που τον έφεραν στην Ντάουνινγκ Στριτ».

Μεταξύ των ομάδων που ασκούνται πιέσεις για να στείλουν επιστολές μομφής ήταν η νέα «φουρνιά» βουλευτών Τόρις του 2019, πολλοί από τους οποίους νιώθουν ότι οφείλουν την εκλογική τους επιτυχία στον Τζόνσον. Ωστόσο, ορισμένοι είναι απογοητευμένοι που δόθηκε δυσανάλογη προσοχή στα πάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εξελίξεις στην υλοποίηση βασικών πολιτικών. Αρκετοί από αυτούς ετοιμάζονται να στείλουν επιστολές μομφής, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ενωτικός» Τζόνσον

Ο Τζόνσον αντιμετωπίζει επίσης την οργή από βουλευτές που επέστρεψαν στο Γουέστμινστερ τη Δευτέρα, έχοντας «τσουρουφλιστεί» από ενώσεις και ψηφοφόρους των Συντηρητικών. Κάποιοι ανέφεραν ότι έλαβαν σχεδόν 1.000 email από θυμωμένους ψηφοφόρους, αν και άλλοι είπαν ότι εξεπλάγησαν ευχάριστα όταν άκουσαν λίγες αναφορές για «partygate» κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων στις κατά τόπους εκλογικές περιφέρειες το Σαββατοκύριακο.

Ο Τζόνσον έχει καταφέρει να βάλει απέναντί του διαφορετικές ομάδες μέσα στο κόμμα του: από τους σκεπτικιστές για το lockdown μέχρι δυσαρεστημένους πρώην υπουργούς και βουλευτές από περιοχές άλλοτε προπύργια του Εργατικού κόμματος (το περίφημο Κόκκινο Τείχος) που έκριναν ότι απέτυχε να υλοποιήσει τους στόχους στην ατζέντα της ανάκαμψης. Άνθρωποι μέσα στο κόμμα εκτιμούν ότι δεν γίνεται να τους έχεις όλους απέναντι χωρίς συνέπειες, αφού για μια εσωκομματική πρόταση μομφής «χρειάζονται μόνο μια ντουζίνα επιστολές από κάθε ομάδα για να φτάσεις κοντά στις 54 που χρειάζεσαι» για να προκαλέσεις ψήφο δυσπιστίας στον πρωθυπουργό.

Πολλοί περιμένουν το αποτέλεσμα της έρευνας για το αν υπήρχαν παραβάσεις στα «κορονοπάρτι» του Τζόνσον πριν αποφασίσουν για το πολιτικό μέλλον του.

Μυστικά & Documento

22/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter