Βρετανία: Η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές δαπανών 18 δισ. λιρών στις δημόσιες υπηρεσίες

Βρετανία: Η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές δαπανών 18 δισ. λιρών στις δημόσιες υπηρεσίες

Ο δημόσιος τομέας που παραπαίει στη χώρα θα πρέπει να υποστεί άλλο ένα κόψιμο δαπανών της τάξης των 18 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ, λίγες μόνο στιγμές μετά την ντροπιαστική κωλοτούμπα για την κατάργηση της φορολογίας των πλουσίων.

Ο πληθωρισμός δεν αποσβένεται

Ο προϋπολογισμός των δημόσιων υπηρεσιών δεν θα ενισχυθεί για να αποσβεστεί η ζημιά που προκαλεί ο πληθωρισμός. Η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει πρωτοφανή αποτελέσματα στην ποιότητα της παροχής υπηρεσιών σε μια σειρά από ιδρύματα, όπως το φημισμένο NHS, το εθνικό σύστημα υγείας αλλά και τα σχολεία. Ο Κουαρτένγκ είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι είναι πρέπον να κινηθεί η κυβέρνηση μέσα στα χρηματοδοτικά πλαίσια που έγιναν το 2021, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός που προβλέπεται σε εκείνα τα σχέδια είναι λιγότερος από τον μισό από ό,τι είναι σήμερα.

Χαρακτηριστικά, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) έχει προειδοποιήσει ότι απαιτούνται επιπλέον £18 δισ. σε κάθε ένα από τα επόμενα δύο χρόνια για να αποκατασταθεί «η γενναιοδωρία που επιδιώκεται με πραγματικούς όρους», επειδή ο πληθωρισμός είναι περίπου 10%.

Η επιβεβαίωση των περικοπών έρχεται καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει επίσης περικοπές σε πραγματικούς όρους στα επιδόματα, για να χρηματοδοτήσει τη μαζική φορολογικές μειώσεις που θα συνεχιστούν παρά την απόφαση να διατηρήσει τον συντελεστή 45% στα μεγάλα εισοδήματα.

«Καταλαβαίνουμε και ακούμε»

Με ανάρτησή του στο Twitter λίγες ώρες πριν επρόκειτο να υπερασπιστεί τα σχέδια στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ο Κουαρτένγκ είπε ότι τα σχέδια για την κατάργηση του φόρου 45% είχαν «αποσπάσει την προσοχή από την κυρίαρχη αποστολή μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας». Συμπλήρωσε ότι «καταλαβαίνουμε και ακούμε», θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι οι επικρίσεις της προηγούμενης εβδομάδας, εντός και εκτός κόμματος, εισακούονται.

Οι προτάσεις του υπουργού επικρίθηκαν σφοδρά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οδήγησαν σε έκτακτη παρέμβαση 65 δισεκατομμυρίων λιρών από την Τράπεζα της Αγγλίας για την αποκατάσταση της τάξης.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter