Βρετανία: «Καλπάζουν» δημοσκοπικά οι Εργατικοί μετά τα κορονοπάρτι του Τζόνσον

Βρετανία: «Καλπάζουν» δημοσκοπικά οι Εργατικοί μετά τα κορονοπάρτι του Τζόνσον

Στην τελευταία σφυγμομέτρηση του YouGov για λογαριασμό των Times το κόμμα των Εργατικών φαίνεται να αποκτά σημαντικό προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο Τζόνσον παρευρέθηκε σε πάρτι εν μέσω lockdown.

Το Συντηρητικό κόμμα είδε την πιο ταραχώδη μέρα της ηγεσίας του Μπόρις Τζόνσον την Τετάρτη καθώς ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, με πολλούς αστερίσκους, την παρουσία του στο πάρτι που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown. Η σφυγμομέτρηση έγινε στις μέρες 11-12 Ιανουαρίου, πριν από την συγγνώμη του Τζόνσον. Οι Εργατικοί συγκεντρώνουν το 38% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Συντηρητικοί το 28%. Η διαφορά αυτή είναι η καλύτερη που καταγράφουν οι Εργατικοί εδώ και 8 χρόνια.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ συγκεντρώνει στην ίδια σφυγμομέτρηση την πλειοψηφία των εκτιμήσεων για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με 35% ενώ ο Τζόνσον έχει μόλις το 23%.

Σε άλλη δημοσκόπηση της Focaldata για τον Guardian, σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες (68%) πιστεύουν ότι η απολογία του Τζόνσον δεν ήταν ειλικρινής. Επίσης, σχεδόν το 64% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί, ενώ ακόμα και ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Τόριδων, εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Τζόνσον πρέπει να φύγει (46%) είναι περισσότεροι από εκείνους που θέλουν να παραμείνει (43%).

Εσωκομματική «φαγωμάρα»

Παράλληλα, η δυσαρέσκεια μέσα στους κόλπους των Τόριδων είναι μεγάλη. Υψηλόβαθμα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος καλούν τον Τζόνσον να παραιτηθεί. Ο επικεφαλής στο σκωτσέζικο Συντηρητικό κόμμα Ντάγκλας Ρος, καθώς και οι βουλευτές Γουίλιαμ Ραγκ και Κάρολαϊν Νόουκς παρότρυναν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Ο Ρος ανέφερε πως θα στείλει επιστολή στην επιτροπή που οργανώνει την διαδικασία μομφής για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος ώστε να καταχωρήσει την απόσυρση της εμπιστοσύνης του από το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Για να εκκινήσει μια διαδικασία μομφής εναντίον της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος πρέπει να συγκεντρωθούν επιστολές από 54 βουλευτές, πράγμα διόλου ακατόρθωτο αφού μόλις πριν ένα μήνα, 99 Τόριδες βουλευτές έκαναν ανταρσία στην ψήφιση του νόμου για τα υγειονομικά διαβατήρια.

Πικροί διαξιφισμοί

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, είπε ότι αυτοί που καλούν τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει είναι «είναι άνθρωποι που είναι μονίμως δυσαρεστημένοι», ενώ υποτίμησε τον σκωτσέζο Τόρι επικεφαλής ως «μια φιγούρα με μικρό πολιτικό βάρος».

Με τη σειρά του ο Συντηρητικός βουλευτής Άντριου Πέρσι επέκρινε τις επισημάνσεις του Ρις-Μογκ, λέγοντας: «Ως κάποιος που προφανώς αγαπά την Ένωση (σ.σ. Σκωτίας και Αγγλίας), οι προσωπικές επιθέσεις του στον Ντάγκλας είναι δώρο στους μικρόψυχους εθνικιστές του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος που θέλουν να διαλύσουν την χώρα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter