Βρετανία: Κατηγορίες για «κενές υποσχέσεις» στον υπουργό Οικονομικών

Βρετανία: Κατηγορίες για «κενές υποσχέσεις» στον υπουργό Οικονομικών

Για βιασύνη να κάνει ανακοινώσεις κατηγορούν οι Εργατικοί τον Ρίσι Σουνάκ, δύο ημέρες πριν την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022. Την Κυριακή, ο Σουνάκ παραδέχθηκε ότι από τα £7 δις που θα υποσχεθεί για τη ναυαρχίδα των ανακοινώσεων, στο πλαίσιο της ατζέντας «Level up» (Ανόρθωση), μόνο £1,5 δις είναι στην πραγματικότητα καινούρια χρήματα. Σε πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων του Sky News, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί παλιότερα.

Η Ρέιτσελ Ριβς, σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, δήλωσε: «Είδαμε ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο κενές υποσχέσεις του υπουργείου Οικονομικών ενόψει του προϋπολογισμού, από μια κυβέρνηση που προτιμά να ανακοινώσει εκ νέου τα ήδη ανακοινωμένα σχέδια παρά να κάνει τη δουλειά της».

Οι δεσμεύσεις που έχει ήδη εξαγγείλει ο Σουνάκ είναι εκτενείς, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 6 δισ. λιρών για την εκκαθάριση του κολλήματος στην εξυπηρέτηση στο NHS, που δημιουργήθηκε εξ αιτίας της πανδημίας. Άλλα £5 δισεκατομμύρια αναμένεται να διατεθούν για την έρευνα γονιδιωματικής υγείας, £3 δις για δεξιότητες και £850 εκατομμύρια για μουσεία και γκαλερί. Άλλα 500 εκατομμύρια στερλίνες θα δαπανηθούν σε προγράμματα για οικογένειες με μικρά παιδιά. Επίσης, χρήματα θα πάνε στα λεγόμενα οικογενειακά κέντρα, ένα πρόγραμμα που θυμίζει τα κέντρα Aσφαλούς Eκκίνησης (Sure Start) των Εργατικών, ένα πρόγραμμα που αποδεκατίστηκε από τη λιτότητα από το 2010. Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε δαπάνες ύψους £26 δις, προλαβαίνοντας τη συζήτηση του προϋπολογισμού την Τετάρτη. Ο Σουνάκ πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις ανησυχίες των Συντηρητικών βουλευτών για αυξήσεις φόρων και μεγάλο κράτος και τις απαιτήσεις για νέες υποδομές.

Όσον αφορά τις δαπάνες για οικογένειες και την έγκαιρη παρέμβαση, ο Σουνάκ υποστήριξε ότι η περικοπή του Sure Start ήταν λάθος, λέγοντας ότι η έρευνα που έγινε πιο πρόσφατα από Τόρηδες συναδέλφους του, όπως η πρώην γραμματέας επιχειρήσεων Άντρεα Λέντσομ, μόλις τώρα ανέδειξε την ανάγκη για τέτοιες πολιτικές.

Μυστικά & Documento

28/11/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter