Βρετανία: Μια ακόμη αναστροφή της κυβέρνησης σε σχέση με τα επιδόματα και τις συντάξεις

Βρετανία: Μια ακόμη αναστροφή της κυβέρνησης σε σχέση με τα επιδόματα και τις συντάξεις

Η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε σήμερα να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πλήξει εκατομμύρια Βρετανούς τόσο με περικοπές συντάξεων όσο και με περικοπές σε επιδόματα τον ερχόμενο Απρίλιο, μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Ρίσι Σουνάκ. Σε μια έξαρση βρετανικού φλέγματος, η Daily Mirror χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη κίνηση «μια αναστροφή της αναστροφής της αναστροφής της αναστροφής της αναστροφής» αφού το μέτρο έχει παρθεί πίσω και έχει ξαναμπεί στο τραπέζι τους τελευταίους μήνες αρκετές φορές.

Η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Σουνάκ αναμένεται να αρνηθεί την αύξηση της κρατικής σύνταξης κατά 10,1% ώστε να «ισοφαρίσει» τον πληθωρισμό στη Βρετανία. Η κίνηση αυτή θα ήταν μια αθέτηση των υποσχέσεων του Σουνάκ ότι θα τιμήσει το μανιφέστο των Τόρις από το 2019.

Άρνηση αύξησης

Την περασμένη Τετάρτη, μια μέρα πριν παραιτηθεί, η Λιζ Τρας είπε ότι η κρατική σύνταξη θα αυξηθεί κατά 10,1% τον επόμενο Απρίλιο, έχοντας προηγουμένως αμφισβητηθεί το οικονομικό της πρόγραμμα. Σήμερα, Τετάρτη 26/10, ο πρωθυπουργός έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα σε αμφιβολία, αρνούμενος να εγγυηθεί ότι η αύξηση των συντάξεων θα είναι τέτοια που θα εξαλείφει τις συνέπειες του πληθωρισμού.

Η αύξηση των συντάξεων μόνο με βάση τις αποδοχές αντί για τον πληθωρισμό θα στερήσει από τους ανθρώπους της νέας κρατικής σύνταξης, της σύνταξης που μπορούν να πάρουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι, £443 ετησίως.

Πιστεύεται ότι το ζήτημα θα επιλυθεί με τη φθινοπωρινή δήλωση της 17ης Νοεμβρίου, που αποτελεί μια ανακοίνωση δαπανών που θα γινόταν αρχικά στις 31 Οκτωβρίου.

Δάκρυα στα μάτια

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ – ο οποίος αρχικά είχε διατυπώσει την ιδέα να εγκαταλείψει την αύξηση των συντάξεων, αλλά απορρίφθηκε από τη Λιζ Τρας – συντάσσει περικοπές δισεκατομμυρίων για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό. Οι αλλαγές που θα κάνει στο οικονομικό πλάνο της χώρας θα είναι τόσο δύσκολες που αναμένεται «να φέρουν δάκρυα στα μάτια», όπως είχε πει χαρακτηριστικά όταν ανέλαβε το πόστο, επί Τρας.

Το μανιφέστο των Τόρις του 2019 υποσχόταν να αυξήσει τις συντάξεις με το «τριπλό λουκέτο»: οι συντάξεις κάθε χρόνο τον Απρίλιο θα αυξάνονταν με όποιο ποσοστό ήταν το υψηλότερο μεταξύ της μέσης αύξησης των μισθών, του πληθωρισμού ή ενός 2,5%. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε το τριπλό λουκέτο, ενώ στη συνέχεια το επανέφερε, σημειώνοντας ότι θα ισχύει από τον Απρίλιο του 2023.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter