Βρετανία: Νέα πολιτική κίνηση ετοιμάζει ο Τόνι Μπλερ

Βρετανία: Νέα πολιτική κίνηση ετοιμάζει ο Τόνι Μπλερ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, o πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των «Νέων Εργατικών», Τόνι Μπλερ, έχει στα σκαριά μια νέα πολιτική κίνηση που μπορεί να καταλήξει ακόμα και στη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Το ινστιτούτο του Τόνι Μπλερ οργανώνει ένα συνέδριο στα τέλη του Ιουνίου, με ένα νέο γκρουπ ανθρώπων που έχει αποκληθεί η βρετανική εκδοχή του κεντρώου κινήματος του Εμανουέλ Μακρόν, «Η Δημοκρατία σε κίνηση» (La République en marche).

Κύριος ομιλητής

Το συνέδριο για το «Μέλλον της Βρετανίας», θα λάβει χώρα στις 30 Ιουνίου και αναμένεται να φιλοξενήσει συζητήσεις για προοδευτικές λύσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία στον τομέα της οικονομίας, της τεχνολογίας και της κλιματικής αλλαγής. Ο Τόνι Μπλερ θα είναι ο κύριος ομιλητής, αναφέρει η συντάκτρια του Politico, Ελένη Κουρέα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και άλλους ομιλητές από την παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπως ο αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς και η πρώην επικεφαλής των σκωτσέζων Τόρηδων, Ρουθ Ντέιβιντσον. Υπάρχει η ελπίδα ότι ακόμα και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μπορεί να μιλήσει στο συνέδριο. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ και το Britain Project, μια διασταύρωση μεταξύ μιας δεξαμενής σκέψης και μιας ομάδας εκστρατείας.

Νεογέννητο κόμμα;

Το Britain Project είναι ένα νέο μόρφωμα που λέγεται ότι η έμπνευση για τη δημιουργία του αντλείται από το κόμμα του Μακρόν. Ως μέλη του έχει πολιτικούς και δημοσιογράφους από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος. Δημιουργήθηκε μερικούς μήνες μετά τις εκλογές του 2019 από την πολιτικό των Ελεύθερων Δημοκρατών, Μόνικα Χάρντινγκ, η οποία είναι και η σημερινή διευθύντριά του.

Στο δημοσίευμα του Politico αναφέρονται ότι μερικοί από όσους συμμετέχουν, πιστεύουν ότι το γκρουπ αυτό σπέρνει το σπόρο ενός νέου κόμματος. Άλλοι, πιστεύουν ότι αποτελούν μέρος μιας δεξαμενής σκέψης που θα δώσει κύρος στις κεντρώες θέσεις που θα καταστήσουν νικηφόρο το Εργατικό κόμμα του Κιρ Στάρμερ. Πάντως, όσοι μίλησαν στο Politico, έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται για νέο κόμμα, καθώς το εκλογικό σύστημα της χώρας δεν ευνοεί τα μικρά κόμματα, όμως δεν απέκλεισαν εντελώς το ενδεχόμενο. Επιπλέον, το περιβάλλον του Μπλερ διαβεβαιώνει ότι ο παλαίμαχος πολιτικός δεν έχει καμία φιλοδοξία να ηγηθεί ενός νέου πολιτικού φορέα και δεν βλέπει το Britain Project ως όχημα για την επιστροφή του στην πολιτική. Άλλωστε, ο Μπλερ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον αρχηγό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, νωρίτερα αυτό τον μήνα, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές.

Προσέγγιση με Μασκ

Για να καλύψει τα έξοδά της, η οργάνωση κάνει δημόσιες καμπάνιες για να συγκεντρώσει χρήματα για τις δραστηριότητές της, που περιλαμβάνει την διοργάνωση ημερίδων και την ανάθεση δημοσκοπικών ερευνών. Λέγεται επίσης ότι συζήτησε ακόμα και την προσέγγιση του αφεντικού της Tesla, Ίλον Μασκ, για χρηματοδότηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter