Βρετανία: Νέα υποχώρηση της Τρας, εν μέσω επικρίσεων από τους Τόριδες

Βρετανία: Νέα υποχώρηση της Τρας, εν μέσω επικρίσεων από τους Τόριδες

Μετά το σάλο που προκάλεσε ο μίνι προϋπολογισμός που ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου, η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας εξετάζει να κάνει πίσω σε μια ακόμη πολιτική που υποσχέθηκε ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές και το κόμμα της. Έτσι, μετά τη μερική υποχώρηση στη μείωση σε πραγματικούς όρους των επιδομάτων και την πλήρη αντιστροφή στο φόρο των πλουσίων, η Τρας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσει τον εταιρικό φόρο τον Απρίλιο του 2023, τον οποίο υποσχέθηκε ότι θα παγώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας για την αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος.

Φήμες για «αποκεφαλισμό»

Μάλιστα αναφορές στο βρετανικό Τύπο κάνουν λόγο για σχέδιο απομάκρυνσης της Τρας από την αρχηγία του κόμματος, με τους Πένι Μόρντοντ και Ρίσι Σουνάκ να προκρίνονται για μια κοινή αρχηγία. Ορισμένοι βουλευτές έχουν σκεφτεί εάν πρέπει να απομακρυνθεί η πρωθυπουργός από τη θέση της μόλις ένα μήνα αφότου έγινε η τέταρτη πρωθυπουργός της Βρετανίας σε μόλις έξι χρόνια από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Η Τρας δέχεται τεράστια πίεση εντός του Συντηρητικού κόμματος για να αλλάξει το σχέδιό της για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές ύψους 43 δισεκατομμυρίων λιρών, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο κόμμα της έχει καταρρεύσει ενώ οι αγορές φοβούνται τις πιθανές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Επιμονή στην ανάπτυξη

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, επιμένει σε σωρεία συνεντεύξεων ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα το σχέδιο ανάπτυξης που έχει καταστρώσει. Ο Κουαρτένγκ αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο ενδιάμεσου προϋπολογισμού στις 31 Οκτωβρίου, αποσκοπώντας στον καθησυχασμό των αγορών. Παράλληλα, αναφορές στο διεθνή Τύπο υπογραμμίζουν το πρωί της Παρασκευής ότι ο υπουργός γυρίζει εσπευσμένα στη Βρετανία από τη συνάντηση των χωρών μελών του ΔΝΤ, στις ΗΠΑ.

Τα οικονομικά στοιχεία της χώρας φαίνεται να ανακάμπτουν μετά τις αναδιπλώσεις. Η λίρα, η οποία έχει υποχωρήσει απότομα από τότε που η Τρας έγινε ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ τον Αύγουστο, ενισχύθηκε σχεδόν 2,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τα νέα για πιθανή νέα αναδίπλωση της Τρας. Οι τιμές των βρετανικών κρατικών ομολόγων ανέκτησαν επίσης ορισμένες από τις απότομες απώλειες που σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση μίνι-προϋπολογισμού, χάρη και στην επέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας με αγορά ομολόγων για συγκράτηση της απόδοσής τους. Ο διοικητής της Τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, έχει προειδοποιήσει ότι η επέμβαση θα λάβει τέλος αυτή την Παρασκευή, με τις συνέπειες να μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter