Βρετανία: O Guardian απέλυσε σκιτσογράφο που σχεδίασε γελοιογραφία για τον Νετανιάχου

Βρετανία: O Guardian απέλυσε σκιτσογράφο που σχεδίασε γελοιογραφία για τον Νετανιάχου

Η βρετανική εφημερίδα απέλυσε τον βετεράνο σκιτσογράφο Στιβ Μπελ μετά από αναταραχή για ένα σκίτσο που σχεδίασε με στόχο τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σκίτσο απεικονίζει τον ισραηλινό πολιτικό να κάνει μια τομή στον εαυτό του σε σχήμα που μοιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας. Σε μια σειρά αναρτήσεων στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ο Μπελ είπε ότι κατηγορείται από συντάκτες της εφημερίδας ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικά μοτίβα στα σκίτσα του. Ο Μπελ ανέφερε ότι το σκίτσο του απορρίφθηκε μετά από τηλεφώνημα στην εφημερίδα που υποστήριξε ότι γίνεται παραλληλισμός με μια «λίβρα σάρκας» στο Σάιλοκ του Σαίξπηρ. Το σκίτσο αποτελεί αναφορά σε ένα καρτούν από τη δεκαετία του ’60 που απεικονίζει τον πρώην Αμερικανό Λύντον Μπ. Τζόνσον να δείχνει μια ουλή σε σχήμα Βιετνάμ.

Γράφοντας στο X, ο Μπελ είπε ότι υπέβαλε το σκίτσο νωρίτερα αυτό το μήνα και «τέσσερις ώρες αργότερα… έλαβα ένα δυσοίωνο τηλεφώνημα από το γραφείο με το παράξενα κρυπτικό μήνυμα “λίβρα σάρκας”…» Ο Μπελ απάντησε ότι δεν καταλαβαίνει, και η εξήγηση που του δόθηκε από το desk ήταν: «Εβραίος τύπος, λίβρα σάρκας, αντισημιτική προκατάληψη».

Σημειώνεται ότι ο τοκογλύφος Σάιλοκ, από τον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ, θεωρείται ένα από τα πιο διαβόητα εβραϊκά στερεότυπα στην αγγλική λογοτεχνία λόγω της άπληστης φύσης του. Στο διάσημο έργο του αιώνιου βάρδου, ο Σάιλοκ ζητά μια λίβρα από τη σάρκα του Αντόνιο αν δεν αποπληρωθεί ένα δάνειο εντός τριών μηνών.

Ένα συμβόλαιο που δεν ανανεώθηκε

Ο Μπελ είπε στο BBC ότι η ερμηνεία του Guardian «δεν είχε νόημα για μένα, καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό το έργο μου, που δείχνει τον Νετανιάχου, έτοιμο να κάνει μια χειρουργική επέμβαση στον εαυτό του φορώντας γάντια του μποξ, οι καταστροφικές συνέπειες της οποίας μένουν να ιδωθούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι έμπνευση για τη γελοιογραφία αποτέλεσε ένα σκίτσο του σπουδαίου Ντέιβιντ Λεβίν, το οποίο απεικόνιζε τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον να δείχνει μια ουλή από επέμβαση, την οποία σχεδιάζει ο Λεβίν σε σχήμα χάρτη του Βιετνάμ.

Ένας εκπρόσωπος του Guardian News δήλωσε στο BBC: «Η απόφαση έχει ληφθεί να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο του Στιβ Μπελ. Τα σχέδιά του ήταν ένα σημαντικό μέρος του Guardian τα τελευταία 40 χρόνια – τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο».

Το ζήτημα έχει προκύψει σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές του μήνα και τα επακόλουθα αντίποινα στη Γάζα.

Άλλα αμφιλεγόμενα σκίτσα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μπελ κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί αντισημιτικές εικόνες. Ένα σχέδιο του 2020 με τον Κιρ Σταρμερ να κρατά το κεφάλι του Τζέρεμι Κόρμπιν σε ένα πιάτο ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως αναφορά στο κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή, το οποίο παρουσιάστηκε στη Σαλώμη, την κόρη του Εβραίου βασιλιά Ηρώδη.

Την ίδια χρονιά, ο Συντηρητικός βουλευτής Σατζίντ Τζαβίντ έγραψε στο Twitter ότι η γελοιογραφία του Μπελ – που απεικονίζει την πρώην υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ως ταύρους με δαχτυλίδια στη μύτη τους – ήταν «απίστευτα προσβλητικό». Ο Τζαβίντ είπε ότι «θυμίζει αντισημιτικά κινούμενα σχέδια του περασμένου αιώνα», προσθέτοντας ότι ο Guardian «θα έπρεπε να έχει καλύτερη γνώση της πραγματικότητας».

Ο Guardian ζήτησε επίσης συγγνώμη νωρίτερα αυτό το έτος, αφού ένα καρτούν που απεικονίζει τον πρόεδρο του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, επικρίθηκε ως αντισημιτικό. Ο Μάρτιν Ρόουσον, ο καλλιτέχνης που το σχεδίασε, ζήτησε επίσης συγγνώμη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter