Βρετανία: Ο ηθοποιός Άλαν Κάμινγκ επιστρέφει το βασιλικό παράσημο καταγγέλλοντας την «τοξικότητα της βρετανικής αυτοκρατορίας»

Βρετανία: Ο ηθοποιός Άλαν Κάμινγκ επιστρέφει το βασιλικό παράσημο καταγγέλλοντας την «τοξικότητα της βρετανικής αυτοκρατορίας»

Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η είδηση ότι ο σκωτσέζος ηθοποιός Άλαν Κάμινγκ, θα επιστρέψει το βασιλικό παράσημο που του είχε απονεμηθεί το 2009, καταγγέλλοντας την «τοξικότητα της βρετανικής αυτοκρατορίας».

Σε ένα κείμενο που ανάρτησε ο ίδιος στο Instagram, υπενθυμίζει ότι του απονεμήθηκε το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για το έργο του στον κινηματογράφο αλλά και για τον αγώνα του για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στις ΗΠΑ όπου ζει εδώ και πολλά χρόνια.

Όμως «ο θάνατος της βασίλισσας» Ελισάβετ Β΄τον Σεπτέμβριο και «οι συζητήσεις γύρω από τον ρόλο της μοναρχίας και ιδίως ο τρόπος με τον οποίο η βρετανική αυτοκρατορία εκμεταλλεύτηκε τους ιθαγενείς πληθυσμούς (ή τον θάνατό τους) σε όλον τον κόσμο μου άνοιξαν πραγματικά τα μάτια», αναφέρει ο ηθοποιός.

Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο, ουαλός ηθοποιός Μάικλ Σιν επέστρεψε και αυτός το παράσημό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δόθηκε ο τίτλος του «Πρίγκιπα της Ουαλίας» στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, τον Ουίλιαμ.

Το 1969 ο Τζον Λένον επέστρεψε το παράσημο του Τάγματος διαμαρτυρόμενος για την εμπλοκή της Βρετανίας στον εμφύλιο πόλεμο της Νιγηρίας και τη στήριξη που εξέφραζε το Λονδίνο στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter