Βρετανία: Ο πληθωρισμός πλήττει δυσανάλογα βαριά τα φτωχά νοικοκυριά

Βρετανία: Ο πληθωρισμός πλήττει δυσανάλογα βαριά τα φτωχά νοικοκυριά

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία έκανε ρεκόρ 40ετίας τον Απρίλιο, αφού έφτασε το 9%, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικής αυτή την Τετάρτη. Όμως, μια ανάλυση από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών δείχνει ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά πλήττονται ακόμα περισσότερο, αφού καταναλώνουν περισσότερο μέρος του εισοδήματός τους στα χρειώδη αγαθά, των οποίων οι τιμές έχουν απογειωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, το φτωχότερο 10% των νοικοκυριών ήρθε τον Απρίλιο αντιμέτωπο με έναν πληθωρισμό τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ό,τι το πλουσιότερο 10% της κοινωνίας (10,9% έναντι 7,9%).

Η διαφορά αυτή ανάμεσα στο πλουσιότερο και το φτωχότερο κομμάτι της κοινωνίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οφείλεται στο γεγονός ότι τα φτωχότερα νοικοκυριά ξοδεύουν το 11% του εισοδήματός τους σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, των οποίων οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί 70% σε σχέση με πέρυσι! Τον Απρίλιο, το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας αυξήθηκε κατά σχεδόν 700 λίρες για το μέσο νοικοκυριό, σχεδόν 50% αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα πλούσια νοικοκυριά ξοδεύουν μόνο το 4% του συνολικού εισοδήματός τους σε αέριο και ρεύμα.

Η δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να υποστηριχτούν τα φτωχότερα νοικοκυριά κατά προτεραιότητα. Καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει τα επιδόματα όπως η καθολική πίστωση και να δώσει περισσότερη οικονομική βοήθεια στα φτωχά νοικοκυριά ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 3,1% των παροχών κατ’ αντιστοιχία  με τον πληθωρισμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά είναι τέτοια η αύξηση των τιμών που η πραγματική αξία της στήριξης στα φτωχότερα νοικοκυριά είναι δραματικά ελλιπής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter